Hírek az agrárgazdaságról

Természeti értéktár

Megkezdődtek a Levendula Hetek Tihanyban

Levendulamező Tihany közelében a Levendula Hetek 2022 ünnepélyes nyitórendezvényének napján, 2022. június 17-én.

Közzétéve:

Tihany levendula hetek 2022
Cikk megosztása:

Rácz András beszédében emlékeztetett rá, hogy Tihanyba 1924-ben Bittera Gyula telepített levendulát az apátságtól bérelt 20 hektáros területen, amely idővel „100 hektárossá nőtte ki magát”. Levendula ültetvénye sokkal jobb minőségű olajat adott, mint a franciáké, így ezt a terméket a második világháború előtt a New York-i árutőzsdén is jegyezték,

és most, ha nyaranta szétnézünk Tihanyban, minden a levenduláról szól.

Tihany 2003 óta Európa-diplomás, a településen nyílt meg 2011-ben a Levendula Ház Látogatóközpont – tette hozzá.

Tósoki Imre, Tihany kormánypárti polgármestere közölte, hogy idén lesz az első olyan levendulaszüret és lepárlás Tihanyban, amelynek eredményeként oltalom alatt álló, eredetvédett levendulaolaj készülhet a Veszprém megyei településen, s ennek nagy jelentősége van a helyi termékfejlesztésben.

Mihályi Jeromos, a Tihanyi Bencés Apátság perjele azt mondta, hogy a bencés szerzetesek hisznek a tradícióban és az innovációban. A tradíció számukra a kultúrtörténeti értékek, nemzeti kincsek, a természet ajándékainak, a szépségnek, a harmóniának, az egységnek a megőrzését jelenti, és e mellé mindig hozzátettek egy kis innovációt, a középkorban a mezőgazdaság megújításával, az 1900-as években a földek bérbeadásával – mutatott rá.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója arról szólt, hogy a Levendula Hetek találkozási pontot jelent: az érdeklődők találkozhatnak a nemzeti park munkatársaival, az ökoturizmusban dolgozókkal, a természetvédelmi őrökkel. A turisták látvány-lepárláson vehetnek részt a látogatóközpontban, és egyebek mellett szakvezetett túrákon csodálhatják meg Bittera Gyula ültetvényét – közölte.

(MTI)

 

Cikk megosztása: