Hírek az agrárgazdaságról

Erdészet

Megújult az Ödön-forrás pihenőhely

Napjainkban a természetjárás újra reneszánszát éli, ami jelentős mértékben azoknak az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhető, amelyeket a hazai erdőkben a magyar kormány ösztönzött és támogatott- emelte ki Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár a Bakony egyik rejtett menedéke, az Ödön-forrás pihenőhely átadóján.

Közzétéve:

Ödön-forrás pihenőhely
Cikk megosztása:

Az államtitkár elmondta, hogy a természetjáró mozgalmak közel 150 évvel ezelőtti születésének időszakát idézi az az együttműködés, amely az elmúlt 10-12 évben a turista társadalom és az állami erdőgazdaságok között kialakult. A kezdetekkor a helyi erdészek, főerdőmesterek és erdőtanácsosok aktív részesei voltak az első turista szervezetek megalapításának. Ismertette, az általuk kezelt erdőkben létesültek az első turistautak, forrásfoglalások és menedékházak.

Emlékeztetett, hogy az állami erdőgazdaságok 2010 óta 27 milliárd forintot fordítottak a természetjárás feltételeinek javítására. A tárca az elmúlt 12 évben 52 új kilátót, 40 erdei szálláshelyet, 17 látogatóközpontot és 11 erdei iskolát, mintegy 150 létesítményt újított fel. Az erdőgazdasági cégcsoport évente mintegy 4 milliárd forintot fordít az ökoturisztikai létesítmények megfelelő állapotának megőrzésére. Hangsúlyozta, hogy az erdők az egyik leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontnak számítanak, hiszen a karantén időszaka alatt az erdők látogatottsága 25-30 százalékkal nőtt, országos szinten meghaladta az évi 40-50 millió látogatási alkalmat.

Zambó Péter arról is beszélt, hogy a turisztikai infrastruktúra fejlesztése mellett gondolni kell a természetjárásnak helyszínt adó erdőállományok megőrzésére is. A klímaváltozás káros hatásainak következtében jelentősen megváltozhat az általunk ismert és szeretett erdőkép. Az Agrárminisztérium irányításával a magyar erdészeti ágazat készen áll, hogy a társadalom számára megőrizze hazánk erdeit, és az ökoturisztikai infrastruktúra fenntartásával, valamint fejlesztésével folyamatosan lehetővé tegye az erdők látogatását- tette hozzá.

Varga László, a Bakonyerdő vezérigazgatója elmondta, hogy az Ödön-forrás pihenőhely fejlesztése 163 millió forintból valósult meg, az épület rekonstrukciója az egykori rönkház korabeli fényképe alapján történt meg.

(AM Sajtóiroda)

Cikk megosztása: