Hírek az agrárgazdaságról

Külföld

Mérgező algák okozták a tömeges halpusztulást az Oderán

Kiderült, mérgező algák okozták a tavaly július és augusztus között bekövetkezett tömeges halpusztulást az Odera folyó lengyel és a német szakaszán.

Közzétéve:

Mérgező algák okozták a tömeges halpusztulást az Oderán
Cikk megosztása:

Tudományos bizonyítékok alapján, a mintegy 360 tonna hal pusztulását az aranyalga (Prymnesium parvum) virágzása okozta – az Európai Bizottság és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség közös jelentése szerint.

Ennek az algafajnak az elszaporodásához valószínűleg az Odera magas sótartalma vezetett, amely ipari szennyvíz kibocsátása miatt megnövekedett a kérdéses időszakban. Az aranyalga elburjánzáshoz továbbá hozzájárult még a nyári szárazság és az ebből eredő alacsony vízszint, amely visszafogta a folyó áramlását és akadályozta só hígulását.

„Az Odera folyóban bekövetkezett halpusztulás, arra világít rá, hogy az ember által okozott szennyezés, a biológiai sokféleség csökkenésével és az éghajlatváltozással párosulva ilyen drámai helyzetet képes teremteni, amelynek szörnyű következményei lehetnek az emberekre, a gazdaságra és a bolygóra nézve.” „Nem engedhetjük meg, hogy hasonló katasztrófa még egyszer megtörténjen” – hangsúlyozta Virginijus Sinkevičius, a környezetvédelemért, óceánokért és halászatért felelős uniós biztos az testület által kiadott sajtóközleményében.

A jelentés felhívta a figyelmet jövőbeni incidensek megelőzése érdekében a nemzetközi vízgyűjtőkben fokozottan nyomon kell követni a szennyezéseket és ezekről kötelező jelentéstételt kell bevezetni.

(MTI)

Agrár24.hu

Cikk megosztása: