Hírek az agrárgazdaságról

Természetvédelem

Napokon belül megmérkőznek az Ifjú Kócsagőr Program 2021 döntősei

Az Ifjú Kócsagőr Program területi győztesei egy háromnapos döntő keretében mérik össze szakmai tudásukat, tájékozódási képességüket és ügyességüket. A versenynek a 25 éves Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ad otthont szeptember 22-24. között.

Közzétéve:

Napokon belül megmérkőznek az Ifjú Kócsagőr Program 2021 döntősei - agrár24
Cikk megosztása:

Idén rekordszámú jelentkezés érkezett az Ifjú Kócsagőr Programra, végül 83-an vághattak neki a megmérettetésnek az ország 10 nemzeti parkjában. A fiatalokat egy-egy természetvédelmi őr segítette mentorként a területi döntőkre való felkészülésben. A kócsagőr-jelöltek a kéthetes szakmai gyakorlaton betekintést kaptak a Természetvédelmi Őrszolgálat munkájába, megismerték az adott nemzeti park táji- és természeti értékeit. Ezt követően a területi döntők során dőlt el, hogy kik mérkőzhetnek meg egymással a Duna-Dráva Nemzeti Park legértékesebb területein zajló országos döntőben.

A döntő során olyan problémákat és helyzeteket szimulálnak majd a verseny rendezői, amelyek a természetvédelmi őrök mindennapi munkájában is előfordulnak. Emellett elsősegély nyújtási, tűzvédelmi kihívások is várhatnak a megmérettetés résztvevőire. A döntőben a legjobban teljesítő versenyző elnyeri a Tutajos, felkészítője pedig a Matula díjat. A győztes páros emellett egy 5 napos tanulmányúton is részt vehet a csehországi Podyjí Nemzeti Parkban.

Már nyolcadik alkalommal rendezik meg az Ifjú Kócsagőr Programot, amely iránt évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a 18-24 éves korosztály körében. Célja, hogy betekintést nyújtson a természetvédelembe, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati terepi természetvédelmi tevékenységeket. A program és az országos döntő támogatói az Agrármisztérium, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a Hortobágyi Nonprofit Kft., a Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány, valamint a hazai nemzeti park igazgatóságok.

Forrás: AM Sajtóiroda

Cikk megosztása: