Hírek az agrárgazdaságról

Külföld

Nyestekkel akarják távol tartani a szürkemókusokat a Skót-felföldtől

Nyesteket alkalmaznak „kidobóemberként” Skócia keleti partvidékén és az A9-es út mentén, hogy távol tartsák az északra vándorló szürkemókusokat – írta a The Guardian online kiadása.

Közzétéve:

Nyestekkel akarják távol tartani a szürkemókusokat a Skót-felföldtõl
Cikk megosztása:

Több mint 35 mesterséges nyest-odút alakít ki a skót erdészeti és mezőgazdasági hatóság (FLS) a szürkemókusok észak felé tartó vándorlásának stratégiai helyein, hogy megvédje a Skót-felföld vörösmókus-populációját. A vörösmókusok szinte teljesen eltűntek a brit vidék nagy részéről, mióta a viktoriánus időkben megérkeztek a szürkék, és magukkal hozták a mókushimlő vírusát, amely a szürkékre ártalmatlan, a vörösöket azonban elpusztítja.

Friss kutatások azonban azt találták, hogy a ragadozó nyestek visszatérése csökkentette a szürkemókus-állományt. Mivel a vörösmókus és a nyest évezredeken át egymás mellett élt, az előbbieket nem veszélyezteti különösebben a ragadozó.

Észak-Angliában és Skóciában nagy erőkkel igyekeznek távol tartani a szürkemókusokat és megmenteni a vörösöket, de tavaly a szürkemókusok látványosan nagy számban vándoroltak észak felé.

,,A szürkemókusok tavalyi mozgása összefügghet a bükkösök jó termésével, valamint azzal, hogy a járvány miatt a vadászok nem állítottak annyi csapdát” – mondta Gareth Ventress, az FSL erdésze.

A fából készült, tetővel fedett nyest-odúkat a talajtól öt méter magasságban helyezik el a fákra, megtöltik faforgáccsal, hogy biztonságos és kényelmes fészket jelentsenek, melyben tavasszal utódokat nevelhetnek, télen megbújhatnak a nyestek, ezzel csökkentve a fiatal egyedek halandóságát. A szakemberek reményei szerint az odúk segítenek majd növelni a nyestek populációit azokon a helyeken, ahol fontos szerepet szánnak nekik a szürkemókusok terjedésének megállításában.

(MTI)

Cikk megosztása: