Hírek az agrárgazdaságról

Élelmiszeripar

Omega-3 zsírsavkapszulák akadtak fenn a Nébih vizsgálaton (videó)

21 omega-3 zsírsavkapszulát vettek górcső alá. 17 termék esetében akadtak hibák többek között az adalékanyagok feltüntetésével, a származásra, a tápértékre vonatkozó jelölésekkel, valamint a tokoferolok, a rozmaringkivonat és az új élelmiszerként engedélyezett Schizochytrium mikroalgából nyert olaj felhasználásával is.

Közzétéve:

Cikk megosztása:

A Szupermenta legújabb terméktesztjén az omega-3 zsírsavkapszulák álltak a célkeresztben. Összesen 21 olyan étrend-kiegészítőt vizsgáltak a szakemberek, amelyeken az omega-3 zsírsavak mennyiségét is feltüntették. Ezeket az esszenciális zsírsavakat az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért táplálékkal – például hallal, lenmaggal, egyes algákkal vagy koncentrált formában egyes étrend-kiegészítőkkel – biztosítható a bevitelük.

A hal- és az algaolajkapszulákban az EPA (eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav) zsírsavtartalom a meghatározó. Az előírt feltételek teljesülése esetén a DHA hozzájárul a normál agyműködés és a normál látás fenntartásához, az EPA és a DHA együtt pedig a szív megfelelő működéséhez.

A tesztelt termékek között egy lenmagolaj alapú, egy mikroalgából nyert olajat tartalmazó és 19 halolaj alapú étrend-kiegészítő szerepelt.

A tesztelt omega-3 zsírsavkapszulák nagy részénél, szám szerint 17 étrend-kiegészítőnél jelölési hibákat tárt fel a hatóság. Probléma volt többek között az adalékanyagok minőségével és feltüntetésével, a származásra, a tápértékre vonatkozó jelölésekkel, valamint a tokoferolok, a rozmaringkivonat és az új élelmiszerként engedélyezett Schizochytrium mikroalgából nyert olaj felhasználásával is.

A hibák miatt a hatósági ellenőrök élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki megközelítőleg 1.400.000 forint értékben.

Videó megtekintése:

A Nébih étrend-kiegészítő témájú útmutatója a következő linken érhető el:
https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1166172/Nebih_etrend-kiegeszito_utmutato.pdf/

Letölthető dokumentum:

Részletes eredményközlő táblázat (xls)

Forrás: Nébih

Cikk megosztása: