Hírek az agrárgazdaságról

Halászat - horgászat

Összefogásra szólított föl a Mohosz elnöke a halállomány védelmében

A magyarországi halvédelem egységes cselekvéssel, a halágazat többi szervezetével összefogva őrizheti meg az elmúlt évek eredményeit, külföldön is elismert értékeit – mondta a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) budapesti rendezvényén hétfőn, a halak és halőrök napján a szervezet elnöke.

Közzétéve:

Összefogásra szólított föl a Mohosz elnöke a halállomány védelmében
Cikk megosztása:

Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) elnöke szerint a halőri rendszer látványos fejlődést tudhat maga mögött, szükség is volt a megújulásra mind szemléletben, mind technikai felkészültségben, hiszen a vizes élőhelyek a szárazság fenyegetésében fokozott védelemre szorulnak. Magyarországon a legnagyobb természetes vizek állami tulajdont képeznek, a bennük élő halak pedig hivatalosan is nemzeti kincsnek számítanak.

A halak 31 ezer fajból álló csoportja nem csak táplálékforrás, sok kultúrában az élet jelképe és csillagjegy, amely épp ezen a napon ér véget. Az ötletgazda Magyar Haltani Társaság azért is választotta a csillagászati tél és tavasz fordulópontját a halak napjának, mert az ekkor kezdődő időszak meghatározó a halállomány szempontjából. Március 20. tavaly óta a halőrök napja is, hivatásuk előzményei évszázadokra nyúlnak vissza, munkájukat a környezet sérülékenységét felismerve különösen meg kell becsülni.

Csizmár Erika, az Mohosz Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központjának főigazgatója szerint Magyarország őshonos halállománya ma is sokszínű, de ennek mértéke víztípusokként eltérő, és sokszor sérülékeny, az idegenhonos fajok aránya magas.

Dérer István, a Mohosz elnökhelyettese kifejtette, hogy Magyarországon 97 halfaj él, ebből 28 őshonos védett faj, 27 halgazdálkodási jelentőségű őshonos faj, a többi idegenhonos, ezekből 23 fordul elő rendszeresen a belföldi vizekben, 7 inváziós és 6 spontán jövevényfaj. A szakmai szervezetek feladata, hogy fölhívják a figyelmet az őshonos fajok jelentőségére, hogy jusson forrás a Mohosz kezelésében lévő csaknem 600 természetes víz halállományának védelmére.

Csörgits Gábor, az Agrárminisztérium Halgazdálkodási főosztályának vezetője a környezetváltozás hatásait emelte ki, ezek ugyanis a természetes vizek állapotát is nagy mértékben befolyásolják.  Számítani kell a szárazság ismétlődésére, ráadásul a csapadék nem csupán kevesebb, de az eloszlása is kiegyenlítetlenebb. Az aszály miatt egyre kisebb területre kényszerülő fajoknak egymással is meg kell küzdeniük a túlélésért, a folyók áramlásának lassulása iszaposodással fenyeget, a kedvezőtlen változások az inváziós fajok terjedését okozhatják. A megoldás a vizek megtartása tározókkal és csatornákkal, ami elsősorban vízügyi feladat. A halgazdálkodók és a horgászok azzal segíthetnek, ha továbbítják a természet figyelmeztető jelzéseit, és szükség esetén segítenek a halmentésben és a visszatelepítésben.

(MTI)

 

Cikk megosztása: