Élelmiszeripar
Össztársadalmi érdek az élelmiszerpazarlás mérséklése – az élelmiszermentés igazi értéke a rászorultak kezében
Az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése, és ezáltal az élelmiszerpazarlás mérséklése össztársadalmi érdek, hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter az élelmiszermentésről szóló sajtótájékoztatón.

Világviszonylatban a megtermelt élelmiszer harmadát soha nem fogyasztják el, az Európai Unióban évente mintegy 90 millió tonna, míg hazánkban a teljes magyar élelmiszerláncban 600 ezer tonna élelmiszer vész kárba.
Az unió azonban idén tavasztól már lehetővé tette a lejárt minőségmegőrzési idejű, így kereskedelmi forgalomban nem tartható, de emberi fogyasztásra alkalmas termékek karitatív célra történő felajánlását. Ezzel a kereskedelmi szektorban jelentősen megnövekedett az élelmiszermentésbe bevonható termékek mennyisége, így szükségessé vált a kapcsolódó újraelosztási rendszer továbbfejlesztése, mondta Nagy István.
A miniszter hangsúlyozta, hogy
ennek a problémakörnek a kezelését célozza az élelmiszerpazarlás megelőzéséről szóló törvény, amelynek kettős célja van: a kereskedelmi élelmiszerhulladék csökkentésén túl, a feleslegessé váló mennyiség eljuttatása a rászorulók részére karitatív szervezetek közreműködésével.
A fő cél az, hogy hazánkban a kiskereskedelmi láncban a jelenlegi éves 60 ezer tonna veszendőbe menő élelmiszerből, az eddig megmentett 10 ezer tonnányi mennyiséget feljebb tornásszuk a létrejövő Élelmiszermentő Központ koordinatív közreműködésével. Nagy István szerint ezzel a lépéssel is sikerül majd kiszűrni a nyerészkedő, tisztességtelen szereplőket, hiszen elődleges cél megakadályozni az ilyen termékekkel történő visszaéléseket, a fogyasztók megtévesztését. Hozzátette azt is, hogy a létrejövő központ nem írja felül, és nem veszi át az egyes kereskedelmi szereplők kialakult élelmiszermentési intézkedéseit.
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Karitatív Tanács elnöke elmondta: a hazai karitatív szervezetek eddig is részt vettek az élelmiszermentésben, de a jövőben még nagyobb léptékben tudnak bekapcsolódni ebbe a munkába. Ezt is segíti, hogy a Karitatív Tanács tagszervezetei a kormánnyal együttműködésben az elmúlt években az Európai Unióban egyedülálló beruházássorozattal országszerte logisztikai központokat hoztak létre, ezeket jól tudják majd használni az élelmiszermentésben is. Ugyanakkor a speciális többletfeladat ellátásához, a szükséges tárgyi és személyi feltételek biztosításához a kormány 2022-ben szervezetenként 350 millió forint támogatást nyújt a Karitatív Tanács tagszervezeteinek.
Az államtitkár szerint az országos lefedettséggel, és több évtizedes tapasztalattal rendelkező karitatív szervezetekkel a jövőben még hatékonyabban végezhető az élelmiszermentés.
Az államtitkár megköszönte a Karitatív Tanács tagjainak egész éves helytállását, hangsúlyozva, hogy a hat legnagyobb hazai karitatív szervezet soha nem tért ki a pluszfeladatok vállalása elől. Kivették részüket a koronavírus-járvány elleni küzdelemből, a járvány miatt árván vagy félárván maradt gyerekek segítéséből, a horvátországi földrengés okozta károk elhárításából, most pedig készséggel kapcsolódnak be az élelmiszermentés magasabb szintre emelésébe is.
Soltész Miklós szerint,
ha sikerül a jelenleginél nagyobb mennyiségű élelmiszert megmenteni, az jelentős további támogatás lesz a segítségre szoruló embereknek, illetve az őket segítő, gondozó intézményeknek, szervezeteknek.
AM Sajtóiroda