Hírek az agrárgazdaságról

Jótékonyság

Ötezer palánta a rászoruló családoknak

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) az idei esztendőben is ötezer paprika-, paradicsom- és uborkapalántát adományozott a Katolikus Karitásznak, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelenlétében. A palántaadományok ünnepélyes átadásával egybekötött sajtótájékoztatón felszólalt Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, és Écsy Gábor atya, a Katolikus Karitász országos igazgatója. Az esemény helyszíne a Budatétényi Rózsakert, Dísznövénytermesztési és Zöldfelület-gazdálkodási Kutatócsoport budapesti, Park utcai telephelye volt.

Közzétéve:

Az ötezer paprika-, paradicsom- és uborkapalánta adomány MATE
Cikk megosztása:

A koronavírus-járvány és az orosz-ukrán válság okán még inkább előtérbe került az öngondoskodás szükségessége. Ezt erősítve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az idei esztendőben is zöldségpalántákat nevelt karitatív célra, mellyel rászoruló családoknak kíván segíteni

Gyuricza Csaba a sajtótájékoztató helyszínével kapcsolatban elmondta, hogy 1969-ben itt forgatták a Tanú című film egyik kultikus jelenetét, ami a magyar narancsról szólt, s ami kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk. A budatétényi Rózsakert azért is a nagy idők tanúja, mert negyedik alkalommal adnak át ünnepélyesen olyan paradicsom, paprika, uborka palántákat, amelyek az öngondoskodásról is szólnak. Magyarországnak van egy olyan adottsága, ami lehetővé teszi azt, hogy az élelmiszert, az élelmiszer alapanyagot ne csak akkora mennyiségben állítsuk elő, amennyi a hazai lakosságnak elegendő, hanem azon túlmenően exportra is jusson belőle. Ez olyan adottság, ami mindig is nagy értéket jelentett nemcsak élelmiszer-, hanem nemzetbiztonsági szempontból is.

Az utóbbi néhány év eseményei még inkább felértékelik az adományozás jelentőségét, fogalmazott a rektor. Három-négy évvel ezelőtt még nem gondoltuk azt, hogy olyan járvány helyzet áll elő, ami felértékeli az élelmiszer-biztonságot. Egy évvel ezelőtt nem gondoltuk azt sem, hogy olyan háborús helyzet alakul ki a szomszédságunkban, ami felértékeli, még tovább növeli az élelemiszer-biztonság szerepét, jelentőségét, mivel nem csak egy ország, egy nemzet számára erősíti az élelmiszer önrendelkezés fontosságát, hanem az egyének, a családok számára is nagyobb jelentőséget kap ez a tevékenység. Ahhoz, hogy egy családot ellássunk élelmiszer-alapanyaggal, zöldséggel, nem kell óriási méretű terület. Száz négyzetméteren, ami 10×10 méter, el lehet látni egy 4-5 tagú családot. Néhány generációval ezelőtt ez egy teljesen természetes munkafolyamat volt, különösen a vidéki ember számára, és szállt apáról fiúra, de inkább anyáról leányra ez a tudás. Mára azonban kiesett egy-két generáció, ezért nagyon fontos azoknak az ismereteknek, tudásoknak a megszerzése, amely ahhoz szükséges, hogy saját magunk tudjunk termeszteni, előállítani friss zöldséget, gyümölcsöt, egészséges élelmiszeralapanyagot, hangsúlyozta Gyuricza Csaba.

Ezt a fajta öngondoskodást is erősíti az az akció, amelyet a Magyar Agrár-, és Élettudományi Egyetem, valamint jogelőd intézménye, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ elindított néhány évvel ezelőtt. Az a néhány ezer palánta, amit felajánlanak, és gondos kezek előállítanak, az jó helyre kerül, és segíti az élelmiszeralapanyag előállítását. De az adományozással ezen túlmenően arra is felhívják a figyelmet, hogy mennyire fontos a helyi élelmiszerelőállítás. Az akcióval az idén is támogatják a Katolikus Karitászt. A rektor megköszönte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőnek, hogy az akciót segíti, támogatja. Annyi kulisszatitkot is elárult a rektor, hogy a kormányszóvivő a kislányával együtt lelkes híve az erkélyen történő palántanevelésnek. Azok a növények, amelyeket átadnak, saját nemesítésű, magyar fajták. Ez annak köszönhető, hogy nem csak jó minőségű földterületeink vannak, hanem annak is, hogy kiváló minőségű szaporítóanyaggal, vetőmaggal rendelkezünk, amelyeket magyar kutatók nemesítettek, s amely termékek az exportpiacokon is megállják a helyüket. Ezek a termékek nem olyanok lesznek, mint a magyar narancs, nem lesz kicsi, nem lesz sárga, nem lesz savanyú, viszont a miénk, zárta mondandóját Gyuricza Csaba.

Szentkirályi Alexandra megköszönve a lehetőséget azzal kezdte a beszédét, hogy harmadik éve van jelen ezeken az eseményeken.

Écsy Gábor atya, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ, Dr. Gyuricza Csaba rektor

Écsy Gábor atya, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ, Dr. Gyuricza Csaba rektor

Három éve maga is belefogott a balkonkertészkedésbe, igazolva ezzel, hogy a városban is lehetséges kis területen jól gazdálkodni. A kormányszóvivő tavaly is azt hangsúlyozta, hogy a koronavírus járvány miatt soha volt ennyire fontos az, hogy biztoságban érezzük magunkat, mivel az előttünk álló időszak nehéz és kihívásokkal teli évtized lesz. Sajnos, ez a tavalyi gondolat ma még inkább igaz, ugyanis nem lehet megkerülni a szomszédunkban zajló háború kérdését sem. A Katolikus Karitász is nagy erőkkel dolgozik azon, hogy segítse a háború elől menekülteket, miként a magyar kormány is nagy erővel dolgozik azon, hogy a menekültek mellett az otthon maradottokon is segítsen.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabona exportőre, mondta a kormányszóvivő. Az Oroszország által indított háború miatt a búza ára 14 éve nem látott magasságokban van. A magyar kormány is mindent megtesz azért, hogy olyan szabályozásokat hozzon, amivel korlátozza a gabonakivitelt, vagy egyenesen megtiltsa azt, amivel a magyar emberek biztonságos élelmiszerellátását is megvédik. Az elmúlt években a magyar mezőgazdaság termelékenysége nőtt, ami azt jelenti, hogy az évente megtermelt búza mennyiségével 22 millió embert képes a magyar mezőgazdaság ellátni. Ezzel az akcióval azokról tudnak gondoskodni, akik segítségre szorulnak. Ez a palántaadomány nem hal, hanem háló, és bebizonyosodott, hogy mekkora erőforrás rejlik a saját kezünk munkánkban, és milyen sokat tudunk tenni a magunk boldogulásáért. Ma Magyarországon az ellátás minden szempontból biztosított, de ami az élelmiszereket illeti, a háztáji kiskertek jelentősége sem csekély, főként a rászoruló családok esetében. A mai akció pedig egy újabb szép megnyilvánulása az összefogásnak, jelentette ki Szentkirályi Alexandra.

A Katolikus Karitász a Magyar Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete, a Caritas Internationalis tagszervezete, amely 165 katolikus fejlesztési segélyezéssel foglalkozó és szociális szolgáltatást nyújtó szervezetet fog össze a világ hét régiójában. Écsy Gábor atya először a „köszönöm” szót tartotta fontosnak kimondani, mivel a Katolikus Karitász jelentős, nagy értékű adománnyal gazdagodott a MATE jóvoltából. Ez a program nagyon jól illeszkedik a Katolikus Karitász közel egy évtizede működő Zöldellő kertek programjához.

A Katolikus Karitász országos központja a Zöldellő kertek program keretében évek óta meghirdeti a tavaszi vetőmag segélyprogramot, amelynek során vetőmagot biztosít olyan családoknak, akik rendelkeznek kis konyhakerttel, és vállalják, hogy tavasztól művelik földjüket. A program célja, hogy a családok – főként munkanélküli szülők esetében – a kapott vetőmaggal, kertjeik művelésével megtermeljék maguk számára a szükséges zöldségeket. A vetőmagcsomagokban összesen 15 féle zöldségmag található. A csomagok tartalma általában: sárgarépa, zöldborsó, bab, dughagyma, uborka, spárgatök, kukorica, karalábé, spenót, saláta, sütőtök, cékla, cukkini, karalábé és retek. A Karitász fontosnak tartja, hogy a program során szakmai segítséget is biztosítson a családoknak, hogy kertjeikben a lehető legnagyobb termést takaríthassák majd be. A szakemberek országszerte segítik a kertek művelését, s emellett az önkéntesek szükség szerint eszközöket is biztosítanak a családoknak. (A program az EMMI támogatásával valósul meg.)

A palánták

A palántaadomány hab a tortán, mert ezzel is az öngondoskodást erősítik, fogalmazott Gábor atya. A Karitász önkéntesei ez esetben is ott állnak a családok mellett, és szakmai tanácsokkal is ellátják őket, hogy a termesztés minél jobb eredménnyel záruljon. A tavalyi támogatás révén ország-szerte 313 rászoruló család részesülhetett a MATE palántaadományából. Az idei palánták az ország különböző részeire eljutnak, és ismét többszáz rászoruló család részesül az adományból hat egyházmegyében. Az atya végül az égiek segítségét is kérte, hogy bőséges termés legyen a palántákból.

Hajtun György/Agrár24.hu

Agrár24.hu exkluzív

Cikk megosztása: