Hírek az agrárgazdaságról

Jótékonyság

Ötszörös igen a segítségnyújtásra – így támogatja a menekülteket a MATE

Példaértékű hallgatói-munkatársi humanitárius összefogással segíti az Ukrajnából érkezőket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE). A budai, keszthelyi és gödöllői kollégiumokban már közel 350 menekültet szállásoltak el, és folyamatos a campusokon az adományok gyűjtése is. A menekültek gyors és zökkenőmentes elhelyezését a kollégisták is önzetlenül segítik, ami kiválóan példázza a hallgatói összetartást.

Közzétéve:

támogatja a menekülteket a MATE
Cikk megosztása:

Az Erasmus+ nemzetközi kreditmobilitási ösztöndíjprogram támogatásával beregszászi oktatókat is befogadott a MATE, akik fejenként mintegy ezer eurós ösztöndíjat és kollégiumi elhelyezést kaptak. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatói és kiskorú gyermekeik részére a veszteségek és a háború, mint kollektív trauma feldolgozását segítő mentálhigiénés tanácsadást is biztosított az egyetem, melyet minden érintett család hálával fogadott.

„Jó látni, hogy az adománygyűjtés tekintetében a MATE mind az öt campusa megmozdult és már több kisbusznyi adománnyal tudtuk segíteni a menekültek ellátását. A Budai Campushoz tartozó Kísérleti Üzem és Tangazdaság például 300 kg bioburgonyát is felajánlott. Az egyetemi kollégiumokban közel hétszáz szabad férőhelyet ajánlottunk fel a menekültek elhelyezésére, mintegy 350 főt pedig már el is szállásoltunk. Emellett a MATE angol nyelven folyó valamennyi képzésén készek vagyunk fogadni az orosz-ukrán válságban érintett 5-5 fiatalt, ugyanakkor az agrár-, műszaki és gazdaságtudományi fókuszú doktori iskoláinkban is lehetőséget biztosítunk résztanulmányok folytatására” – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

A Kaposvári Campuson és a Rippl-Rónai Művészeti Intézet épületében már február 26-tól gyűjtés indult, a Kaposvári Református Egyházkerület felhívásához kapcsolódva. Az összefogás révén négy kisbusznyi adomány gyűlt össze, köztük tisztálkodási szerek, gyermekruhák, babakocsi és kiságy, valamint megannyi tartós élelmiszer. A csomagokat részben Kárpátaljára, részben a Kőröshegyi Plébánia vonzáskörzetébe menekült családok részére juttatták el. Egy kisbusznyi adományt a Magyar Vöröskereszt szállít el a rászorulóknak.

A Károly Róbert Campuson gyűjtött 40 doboznyi és 20 zsáknyi higiénés termék, tartós élelmiszer és ágynemű a menekülteket fogadó Beregsurány, Vásárosnamény, Márokpapi és Ópályi településekre került, a kisgyermekek és csecsemők ellátására használható termékeket és játékokat pedig az Ungváron működő árvaházba szállították. Egy nemzetközi kutyakiállításokon küllembíróként dolgozó kolléga segítségével rengeteg kutyatápot is eljuttattak az Ukrajnában működő menhelyek számára.

A Georgikon Campus a Pethe Ferenc Kollégiumban elszállásolt menekültek részére szervezett gyűjtést, és mivel a befogadott személyeknek is szükségük van a segítség minden formájára, mind a hallgatók, mind a munkatársak elsősorban ebben segédkeznek. A napi ellátást Keszthely Város Önkormányzatával, a Keszthelyi Járási Hivatallal, valamint segélyszervezetekkel közösen szervezik, de érkeztek hozzájuk csomagok német és osztrák területekről is.

A Szent István Campuson és a Budai Campuson gyűjtött ruhaneműk, tisztálkodószerek és tartós élelmiszerek a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának „Több lett? Maradhat!” országos felsőoktatási adománygyűjtő programjának keretein belül jutnak el a rászorulóknak, a Magyar Vöröskereszten keresztül.

A MATE továbbra is elkötelezett és felkészült mind a tartósan Magyarországon tartózkodó menekültek fogadására, mind pedig a tranzit jelleggel, ideiglenesen hazánkban menedéket kereső diákok megsegítésének ügyében. Mint azt Gludovátz Ferenc, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat elnöke kiemelte, a gyűjtés sem fog véget érni az adományok elszállítását követően. Egészen addig folytatják, ameddig szükség van rá.

Forrás: MATE Médiaközpont

Cikk megosztása: