Hírek az agrárgazdaságról

NAK HÍREK

Pályázat: a NAK ismét keresi Magyarország Zöldség- Gyümölcs Hősét!

A tavalyi nagy sikerre tekintettel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Európai Friss Csapat program idén is meghirdeti a Zöldség- Gyümölcs Hős pályázatot, amelyre elektronikus úton, 2022. június 7-ig lehet jelentkezni.

Közzétéve:

Óvodai pályázat 2022 - Horváth Erika és óvodásai
Cikk megosztása:

#ZöldségGyümölcsHős pályázat? Mi az?

A #ZöldségGyümölcsHős pályázatot 2021-ben hirdette meg először a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és edukációs programja, az Európai Friss Csapat, azért, hogy elismerje olyan személyek kiemelkedő és elkötelezett teljesítményét, akik elhivatottan tesznek a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítéséért hazánkban, kifejezetten a gyermekek körében.

„A #ZöldségGyümölcsHős pályázatra szükség van, mert a magyar lakosság napi átlagos zöldség- gyümölcsfogyasztása közel 100 grammal marad el az Egészségügyi Világszervezet által javasolt minimum mennyiségtől, a 6 és 18 év közötti gyerekeknek pedig csupán a fele fogyaszt friss zöldséget és gyümölcsöt naponta. A #ZöldségGyümölcsHős pályázat célja, ahogy az Európai Friss Csapat programé is, pont az, hogy ezeken a számokon javítson. A tavasz, a friss zöldségek szezonjának kezdete a legjobb időpont a pályázat meghirdetésére” – hangsúlyozza Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Ki lehet #ZöldségGyümölcsHős?

#ZöldségGyümölcsHős bárkiből lehet, aki aktívan tesz a zöldség- és gyümölcsfogyasztás ösztönzéséért Magyarországon. Azért, hogy a gyermekek már úgy nőhessenek fel, hogy a táplálkozásuk alapvető és rendszeres részét a zöldségek, gyümölcsök, az azokból készült ételek tegyék ki.

„Ha egyetlen szóval kellene meghatároznom, kit keresünk, azt mondanám példaképet. Olyan inspiráló személyt, aki saját példáján keresztül mutatja meg, hogyan lehet a gyermekekhez közelebb hozni, táplálkozási szokásaikba beépíteni a zöldségeket és gyümölcsöket.”

– fogalmaz a NAK elnöke.

Hozzáteszi: fontos, hogy minél többen megismerkedjenek a zöldségek, gyümölcsök jótékony hatásaival, pozitív tulajdonságaival, hiszen szerepet játszanak a gyermekek optimális fejlődésében, növekedésében, és védenek a vitamin- és tápanyaghiánytól. Hatékonyak lehetnek a túlsúly ellen, és hozzájárulhatnak számos krónikus betegség kialakulásának megelőzéséhez is. A #ZöldségGyümölcsHős személyes példájával és tevékenységével is erre hívja fel a figyelmet, ezért tesz nap mint nap: minél többen megismerkedjenek a zöldségek, gyümölcsök pozitív hatásaival, és kedvet kapjanak ahhoz, hogy meg is kóstolják őket, vagy épp még többet fogyasszanak belőlük.

#ZöldségGyümölcsHős pályázat 2022

Érvényesen pályázni a formanyomtatványok kitöltésével, aláírásával és a pályázó legfeljebb 4.000 karakterben leírt történetével lehet, 2022. június 07-én 17 óráig, kizárólag elektronikus úton, a zoldseggyumolcshos@havasmedia.com e-mail címre. A pályázattal kapcsolatban bővebb információk a https://frutti-veggi.hu/zoldseg-gyumolcshos/ weboldalon és a program közösségimédia-felületein találhatók.

A határidőre beérkező pályázatokból a NAK és az Európai Friss Csapat szakmai zsűrije választja ki a legjobbat, aki 2022-ben Magyarország #ZöldségGyümölcsHős-e lesz. A nyertes kiemelkedő tevékenységéért nemcsak a #ZöldségGyümölcsHős címet nyeri el, hanem részt vehet az Európai Friss Csapat idei programjaiban, valamint céljai eléréséhez 100 kg friss zöldséget és gyümölcsöt is kap.

Az eredményhirdetés 2022. június 17-én a harmadik hazai Zöldség- és Gyümölcsnapon lesz.

2021-ben Zala megyei óvodavezető lett az első #ZöldségGyümölcsHős

Magyarország #ZöldségGyümölcsHős-e tavaly, Horváth Erika orosztonyi óvodavezető lett, aki óvodásaival hazánk legszebb óvodakertjét hozta létre, és gondozza a mai napig, tudást és reményt adva a hátrányos helyzetű kis faluban. A gyerekek aktívan részt vesznek a kerti munkákban: ásnak, gereblyéznek, ültetnek, kapálnak, leszedik a termést és még annak felhasználását, befőzését is megtanulják. Megszeretik a zöldségeket, gyümölcsöket, és megismerik a növénytermesztéshez kapcsolódó feladatokat, amit később saját életükben is hasznosíthatnak. Eközben pedig kívülről fújják Erika állandó mondásait, amelyek közül a kedvenc: „A zöldség az ehető egészség”.

Forrás: NAK Sajtó

✽ ✽ ✽

Háttérinformáció:

Az Európai Friss Csapat program a NAK edukációs kampánya, amelynek célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése a gyermekek és a gyermeket nevelő családok körében. A program arra hívja fel a figyelmet, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök könnyen elérhetők, gyorsan elkészíthetők és nagyon egészségesek. Az Európai Friss Csapat program első hároméves periódusa, az Európai Friss Kalandok 2018 és 2020 között futott Magyarországon.

A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA 2013 tavaszán alapított, kötelező tagsággal rendelkező szervezet. A köztestület tagja valamennyi mezőgazdasági, élelmiszeripari és vidékfejlesztési tevékenységet folytató természetes és jogi személy. A kamara mintegy 400 ezer fős tagsága révén a teljes hazai élelmiszerláncot lefedi, közülük több mint 50 ezren foglalkoznak zöldség- és gyümölcstermeléssel. Rugalmas és szakmailag felkészült szervezetként a NAK az alapítása óta azon dolgozik, hogy lendületet adjon a magyar agráriumnak. Legfontosabb feladata a magyar agrár- és élelmiszerszektor erősítése, a magyar termékek versenyképességének javítása itthon és a nemzetközi piacokon. Vezető szerepet tölt be a nemzeti agrár- és élelmiszer-stratégia alakításában és megvalósításában, továbbá a kormányzat első számú szakmai tárgyalópartnereként széles körű igazgatási és szolgáltatási közfeladatokat lát el.

További információ:

Fekete Zsanett, a NAK PR- és kommunikációért felelős kabinetfőnök-helyettese: fekete.zsanett@nak.hu;

Nagy László, a Havas Sport & Entertainment vezetője: laszlo.nagy@havas-se.com

 

Cikk megosztása: