Hírek az agrárgazdaságról

Állatvédelem

Próbavásárlás során bukott le az illegális állatgyógyszer árus

Interneten állatgyógyászati terméket hirdető magánszemélynél tartottak próbavásárlást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei január végén. Az akció során – a 185 ezer forint összértékű vásárlást követően – valamennyi, a kínálatban fellelhető állatgyógyászati készítménnyel kapcsolatban intézkedtek a Nébih ellenőrei. A hirdető, többek közt, sem a készítmények forgalmazásához szükséges engedélyekkel, sem az előírt végzettséggel nem rendelkezett, de a meghirdetett termékeknek sem volt magyarországi forgalomba hozatali engedélye.

Közzétéve:

Próbavásárlás során bukott le az illegális állatgyógyszer árus - NÉBIH
Cikk megosztása:

Pest megyében egy magánszemély online hirdetésére reagálva végeztek próbavásárlást mintegy 185 ezer forint értékben a Nébih szakemberei.

A hirdető Magyarországon nem engedélyezett állatgyógyászati készítményeket kínált eladásra. A Nébih szakemberei végül mind a „vásárolt”, mind a próbavásárlást követő hatósági ellenőrzés során talált termékeket hatósági zár alá vették.

Fontos hangsúlyozni, hogy vényköteles állatgyógyászati készítményeket csak a jogszabályban előírtak szerint – engedély birtokában, megfelelő végzettséggel, naprakész nyilvántartások mellett – és kizárólag üzletben lehet forgalmazni.

A próbavásárlás során átadott állatgyógyászati termékek magyarországi forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkeztek. Jelölésük sem felelt meg a hatályos jogszabályi előírásoknak, magyar nyelvű címkéjük és használati utasításuk nem volt, továbbá azok eredetét sem tudta hitelt érdemlően igazolni a hirdető.

A próbavásárlást követő hatósági ellenőrzés során a szakemberek további jogsértő állatgyógyászati készítményeket is találtak.

A Nébih ellenőrei elrendelték az érintett terméktételek azonnali hatállyal történő forgalomból való kivonását, forgalomba hozatalának és felhasználásának tilalmát.

Az ellenőrzés során fellelt valamennyi állatgyógyászati terméket hatósági zár alá vették, megsemmisítésük hatósági felügyelet mellett történik. A Nébih az állatgyógyászati készítmények interneten történő hirdetéseit is figyelemmel kíséri és felhívja a figyelmet, hogy az illegális, illetve ismeretlen forrásból származó, valamint a megfelelő szakértelem hiányában alkalmazott készítmények komoly kockázatot jelentenek. Ilyen készítmények felhasználása károsíthatja az állatállomány egészségét, esetlegesen az élelmiszerláncba kerülve a fogyasztók egészségére is veszély jelenthet.

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

A hatóság kéri az állattartókat, hogy amennyiben illegális forgalmazást észlelnek, jelezzék a Nébih Zöldszámán (06-80/263-244) vagy a zoldszam@nebih.gov.hu e-mail címen!

A vállalkozások adatai elérhetőek a jogsértés listán: https://portal.nebih.gov.hu/allatgyogyaszati-termek-jogsertesek  Az ellenőrzés során készült fénykép- és videofelvételek elérhetőek a Nébih honlapján: https://portal.nebih.gov.hu/-/probavasarlas-soran-bukott-le-az-illegalis-allatgyogyszer-arus

Forrás: Nébih Sajtó

Cikk megosztása: