Hírek az agrárgazdaságról

Söripar

Sörpiaci változások – előre törnek a prémium sörök

Jelentős kínálati változást hozott a kereskedelmi törvény, a vendéglátóhelyek és a multik között idén augusztus 1-től életbe lépett kizárólagossági szerződések tilalma viszont még csak most kezdi éreztetni hatását a kisüzemi sörfőzdék forgalmában. Erről a ma nyílt Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének standján tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

Közzétéve:

Sörpiaci változások - előre törnek a prémium sörök
Cikk megosztása:

Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Kereskedelmi Törvény módosításának kezdeményezője elmondta, hogy nyár óta jelentős változás következett be az italgyártók életében.

Kósa Lajos

Kósa Lajos

Az Egyesült Államokban például a kisüzemi sörfőzdék már megvívták a harcot a nagy gyártókkal az elmúlt 50 évben, ott a kézműves sörfőzdék mára a teljes sörpiac 15-20 százalékát teszik ki. Hazánkban ez a küzdelem most kezdődik. Kiemelte, hogy fontos, hogy megvédjük a magyar fogyasztókat. A természetes úton erjesztett sör elkészüléséhez legalább 21 nap szükséges, ezzel ellentétben a nagyobb gyártók söreiket legfeljebb 8 nap alatt készítik el. Ezért is kell különbséget tenni a nagyüzemi, ipari sörök és a kézműves sörök között. A kézműves sörfőzdék és üdítőital gyártók beleteszik a munkát, a tudást annak érdekében, hogy kitűnő minőségű terméket állítsanak elő. A hazai kézműves sörfogyasztással ezt a munkát is támogatjuk.  Hangsúlyozta, a fogyasztók választásának megkönnyítése érdekében fel kellene tüntetni, hogy mely sör nagyipari, melyik kézműves, hogy a fogyasztó számára egyértelmű legyen milyen sört fogyaszt. A hazai kézműves sörfogyasztással ezt a munkát is támogatjuk.

Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke elmondta, már látszik a kisüzemi sörfőzdék némi forgalomnövekedése a Kereskedelmi Törvény módosítása nyomán, az átütő változásra azonban még várniuk kell. Sajnos azt tapasztalják, hogy sok vendéglátóhelyet a nagyüzemi sörgyártók megvezetnek.

Gyenge Zsolt

Gyenge Zsolt

A kisüzemi sörök térnyerése a hazai piacon hosszú idő lesz ugyan, de elindultak az úton, és a cél, hogy térségi, régiós szinten tudják megtalálni a helyi piacaikat, ezáltal is népszerűsítve a környezettudatos fogyasztói választást. Fontos a fogyasztók informálása és edukálása is, ezért standjukon az OMÉK négy napja alatt sörkóstolóval is várják a látogatókat.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke beszédében elmondta, hogy látható a hazai sörpiacon, illetve a többi italtermék piacán mind a jogalkotó, mind a versenyhatóság egyaránt prioritásként kezeli a kiegyenlített versenyviszonyokat.

Rigó Csaba Balázs

Rigó Csaba Balázs

A jövőben is minden lehetséges eszközükkel arra törekszenek, hogy fellépjenek a kisebb italbeszállítók, ideértve különösen a kisüzemi sörfőzdék kiszorítását, a vendéglátóhelyek kiszolgáltatottságát, illetve a fogyasztói választék szűkülését okozó piaci torzulásokkal és jogsértő magatartásokkal szemben. Ezen eszköztár lényeges új eleme a Kereskedelmi Törvénynek az ágazatra vonatkozó speciális szabálya.

Giczi Gergely, az OMÉK-ot szervező Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettese beszédében kiemelte, az agráriumban kiemelten fontos a magyar kis- és középvállalkozások támogatása, marketingeszközökkel való segítése, így a kézműves sörök számára is kiváló lehetőség a kétévente megrendezendő agráriumi seregszemle.

Giczi Gergely

Giczi Gergely

A kézműves sörök térnyerése a kiváló minőségű magyar élelmiszerek piacát is színesítik, melyre nem csak a hazai kínálatnak, de az exporttermékek között is szükség van.

Forrás: AMC Sajtó

Cikk megosztása: