Hírek az agrárgazdaságról

Állattenyésztés

Sürgős állattenyésztési intézkedésekre van szükség – A BTT levele Orbán Viktor miniszterelnökhöz

Akár élelmezésbiztonsági veszélyt is jelenthet, ha az állattenyésztési szektor, ezen belül a legnagyobb szereplőnek számító magyar baromfiágazat működése sérül – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnökhöz írt levelében a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke.

Közzétéve:

Cikk megosztása:

Az elmúlt időszak gazdálkodási körülményei drasztikus költségnövekedést okoztak, amelyet az orosz-ukrán háborús konfliktus tovább fokozhat.

A BTT szerint mindent el kell követni annak érdekében, hogy a hazai állatállomány táplálásához nélkülözhetetlen takarmányszükséglet Magyarországon maradjon, és az megfelelő árakon biztosítható legyen. Az ágazati energiakiadásokat pedig a lakosságihoz hasonló rezsicsökkentéssel kellene tompítani.

Az utóbbi időszakban olyan mértékben változtak a baromfiágazat termelési körülményei, hogy a kialakult helyzetet a legtöbb vállalkozás már rövidtávon sem képes elviselni – húzta alá Csorbai Attila, a BTT elnöke abban a levélben, amelyet a terméktanács a napokban küldött meg Orbán Viktor miniszterelnöknek és Nagy István agrárminiszternek. A szektorban a Covid-járvány, az állategészségügyi helyzet, illetve az energia- és a takarmányárak növekedése rendkívüli nehézségeket okozott, amelyeket az orosz-ukrán konfliktus piaci hatásai most tovább fokoznak.

A baromfiágazatban a legnagyobb költségtényezőt a takarmánykiadások jelentik, amelyek mára 50-60 százalékkal növekedtek, és az orosz-ukrán háború újabb jelentős áremelkedéshez vezethet. Ezért az itthon megtermett takarmánygabonákat a hazai takarmányszükséglet biztosítására kell fordítani, amelynek érdekében kiviteli és/vagy árkorlátozásokra és kedvezményes finanszírozási megoldásokra van szükség.

Ha ez nem történik meg, a hazai állatállomány drasztikusan csökkenhet, ez pedig élelmiszerellátási zavarokat idézhet elő – hívja fel a figyelmet a BTT.

Mivel az állattenyésztés és az állatitermék-előállítás energiaigényes folyamat, a gáz és az elektromos energia drágulása súlyosan érintette a baromfiágazati vállalkozásokat is. Ezért a BTT megítélése szerint az alapvető élelmiszereket termelő termékpályákon a lakosságihoz hasonló rezsicsökkentésre lenne szükség annak érdekében, hogy a vállalkozások energiakiadásait mérsékelni lehessen, és az állati termékek hazai előállítása megfelelő színvonalon folytatódhasson.

Forrás: BTT

Cikk megosztása: