Hírek az agrárgazdaságról

Külföld

Szlovák-magyar államtitkári találkozó Csornán

A zöldség-gyümölcs termelői szervezetekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztásáról, valamint a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervről tárgyaltak a felek a Csornán megtartott szlovák-magyar államtitkári találkozón, amelyen az Agrárminisztériumot Juhász Anikó képviselte.

Közzétéve:

Szlovák-magyar államtitkári találkozó Csornán
Cikk megosztása:

Juhász Anikó helyettes államtitkár Csornán fogadta szlovák partnerét, Martin Kováč agrárállamtitkárt és küldöttségét. A tárgyalások során a felek hangsúlyozták a V4-es együttműködés fontosságát és megerősítették azon szándékukat, hogy szorosan együttműködnek az új Közös Agrárpolitika (KAP) végrehajtását szolgáló stratégiai terveik kidolgozásában és azoknak a Bizottsággal való elfogadtatásában. Súlyponti elemként emelték ki a tudásátadásban és kutatásban való együttműködés fontosságát, valamint a BIOEAST-kezdeményezésben végzett közös munkát. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár tájékoztatást adott a szlovák félnek a magyar stratégiai terv elfogadtatásának helyzetéről annak érdekében, hogy a felek az erőfeszítéseiket megfelelő módon hangolhassák össze.

A megbeszélés napirendjén a zöldség-gyümölcs termelői szervezetekkel kapcsolatos tapasztalatok megosztása is szerepelt. A magyar fél bemutatta a termelői szervezetek jellemzőit és a hazai szabályozás sajátosságait. Az 53 szervezet éves zöldség gyümölcsforgalma 74 milliárd forint körül alakul, ami két és félszerese a 14 évvel ezelőttinek, ugyanakkor a szervezetekben résztvevő termelők száma az akkorinak csupán harmada. A termelői szervezetekben való részvétel fontos előnye, hogy az uniós támogatás mellett nemzeti forrásból is kapnak támogatást, amely meghaladja az általuk forgalmazott zöldség-gyümölcs értékének 14 százalékát. Aktív eszmecsere alakult ki az oktatásról és a tudásátadásról, amelyek elősegítik a termelői szervezetek hatékonyabb működését. Fontos lehet továbbá az adminisztrációs terhek csökkentése és az ellenőrzési rendszer egyszerűsítése, kiszámíthatóságának növelése. A felek megállapodtak az együttműködés folytatásában és a közvetlen kapcsolatok fontosságában a megbeszélések során érintett új témakörökben is.

Forrás: AM Sajtóiroda

Cikk megosztása: