Hírek az agrárgazdaságról

Állattenyésztés

Tehenészeti telep épül Földesen

Tehenészeti telep alapkövét helyezték el pénteken a Hajdú-Bihar megyei Földesen; a helyi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. csaknem 3,4 milliárdos beruházásához mintegy 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el a vidékfejlesztési operatív program pályázatán.

Közzétéve:

tehenészet
Cikk megosztása:

Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a térség húzóágazatának nevezte a vidékfejlesztési programokat, amelyek segítségével számos mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházás valósul meg Hajdú-Biharban is.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdasági beruházások mellett „minden mást fejleszteni kell” a településeken, amihez komoly források állnak rendelkezésre a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében.

Bodó Sándor

Bodó Sándor

„Ez a mi világunk” – utalt a vidéki térségekre Bodó Sándor – a következő években szinte korlátlanok lesznek a lehetőségek a fejlesztésekre.

Szigeti Szabolcs, a hajdú-bihari kormányhivatal főosztályvezetője jelezte: eddig 400 milliárd forintról született támogatási döntés a megyében, amiből 40 milliárd forintból fejlesztenek állattartó telepeket a gazdák. További 17 milliárd forint pályázati igény még elbírálás alatt áll – fűzte hozzá.

A 2023-ra elkészülő tehenészet a társaság jelenlegi 153 alkalmazottja mellett további 15 család megélhetését biztosítja majd, a mostani 5,3 millió liter éves tejtermelés pedig további 8,9 millió literrel nőhet – hangzott el az alapkőelhelyzési ünnepségen.

Őzse László Tibor, a Rákóczi Mezőgazdasági Kft. ügyvezetője elmondta: a beruházással a jelenlegi 460-as tehenészetüket 940-950 tejelő marhával rendelkező tehenészetté bővítik.

Bodó Sándor, Őzse László Tibor, ifj. Őzse László és Őzse Ildikó (b-j) elhelyezik az időkapszulát a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. szarvasmarhatartó telepén az alapkőletételi ünnepségen. A csaknem 3,4 milliárdos beruházáshoz mintegy 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el a vidékfejlesztési operatív program pályázatán.

Felépítenek két 6000 négyzetméteres istállót, amelyekben 8-8 fejőrobotot helyeznek el, új tartástechnológiát vezetnek be, elkészül két, egyenként 25 ezer literes tejsiló, és megújul a szénatároló is – ismertette a fejlesztés részleteit az ügyvezető. (MTI)

Cikk megosztása: