Hírek az agrárgazdaságról

Erdészet

Természeti értékeink és erőforrásaink között ma az erdőké a főszerep

A természet védelme, őrzése közös felelősségünk és feladatunk. Nem lehet eléggé hangsúlyozni az erdők és az erdőgazdálkodás szerepét a Föld környezeti jövője szempontjából – fogalmazott az Erdők Nemzetközi Napja és a Föld Napja alkalmából tartott ünnepségen az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Vajdahunyadvárban.

Közzétéve:

Természeti értékeink és erõforrásaink között ma az erdõké a fõszerep
Cikk megosztása:

Farkas Sándor ünnepi beszédében kitért arra, hogy minden év tavaszán bővelkedünk olyan jeles napokban, amelyek felhívják a figyelmünket természeti értékeinkre, megőrzendő kincseinkre, azon belül is a fák és az erdők védelmére. Ilyen különleges nap az Erdők Nemzetközi Napja, a Föld Napja valamint a Madarak és Fák Napja. Az Erdők Nemzetközi Napján a felelősen gondolkodó országokat arra ösztönzik, hogy az erdők megóvása érdekében különböző módon támogassák azok védelmét. Ez világszerte nem csak annak az 1,6 milliárd ember a számára jelenti az életet, akiknek megélhetése közvetlenül függ az erdőktől, s azok állapotától.

A miniszterhelyettes kifejtette: az Agrárminisztérium kiemelt céljának tekinti a meglévő erdők felkészítését a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásra, valamint a fával borított területek növelését. Hazánkban folyamatosan nő a fával borított területek nagysága, jelenleg az ország 25,4%-át borítja erdei fa és cserjefajokból álló vegetáció. Ennek új lendületet is adtunk az Országfásítási Programmal, az elmúlt két évben 42 ezer hektár új erdő létesítésére pályázhattak a magyar gazdák – fogalmazott Farkas Sándor. A fásításokat kormányzati programok ösztönzik és népszerűsítik. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében például eddig 680 hektár új erdő létesült. A Településfásítási Programban a tavaszi ültetési szezon végére 36 ezer sorfát ültettünk el összesen 1350 településen. Életre hívtuk az Újszülöttek erdeje kezdeményezést, mára minden megyében létrehoztuk az Újszülöttek erdejét, ahol évente legalább 10-10 fát ültetnek el a születendő gyermekek után – sorolta az eredményeket a miniszterhelyettes.

Az erdők egészségvédelmi szerepével kapcsolatban Farkas Sándor kiemelte: a járványhelyzet mutatott rá, hogy mennyire helyes stratégia volt 2010 óta az erdei ökoturizmus nagyarányú fejlesztése. Az állami erdőgazdaságok mintegy 27 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztést hajtottak végre, és évente 4 milliárd forintot fordítottak ennek fenntartására. 2010 óta 52 új kilátó, 40 erdei szálláshely, 17 látogatóközpont és 11 erdei iskola létesült, 150 létesítmény pedig megújult. Ennek köszönhetően az erdők látogatottsága az elmúlt két évben országszerte közel harminc százalékkal növekedett. Becslések szerint az erdők évente mintegy 50 millió kikapcsolódni vágyó turistát fogadnak.

A miniszterhelyettes beszédében megköszönte mindazok munkáját, akik hivatásuk során jelentősen hozzájárultak a Kárpát-medence élővilágának megőrzéséhez, természeti erőforrásaink fenntartható hasznosításához. Az Erdők Nemzetközi Napja és a Föld Napja alkalmából Farkas Sándor miniszterhelyettes, Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár és Rácz András természetvédelemért felelős államtitkár miniszteri szakmai elismeréseket adott át.

Fotó: Fekete István

(AM Sajtóiroda)

✽ ✽ ✽

Az Erdők Világnapja, március 21-e alkalmából

Dr. Nagy István miniszter úr a Pro Silva Hungariae Díjat adományozta:

 1. Andrési Pál, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakmai műszaki vezetője részére, közel három évtizedes, kiemelkedő színvonalon végzett, elhivatott erdőművelési oktató-nevelő munkájáért, valamint szakírói, szakirodalmi tevékenységéért.
 2. Gencsi Zoltán címzetes egyetemi docens, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. turisztikai és természetvédelmi szakreferense részére, a tiszántúli erdők természeti értékeinek megőrzésében, valamint a kíméletes erdőfelújítási módok kialakításában és alkalmazásában végzett kiemelkedő munkájáért, szakírói tevékenységéért.
 3. Gribovszki Zoltán, a Soproni Egyetem egyetemi tanára részére, a magyar erdészeti hidrológia és az öko-hidrológia területén nemzetközileg is elismert kutató-fejlesztő munkásságáért, szakírói tevékenységéért.
 4. Koczka Zoltán, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese részére, a kiskunsági erdők és a térség vadgazdálkodásának fejlesztéséért végzett több mint négy évtizedes kiemelkedő szakmai munkájáért, nyugdíjba vonulása alkalmából.
 5. Tímár József, a SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészet művelési ágazatvezetője részére, az erdőfelújítás, erdőtelepítés, különösen a keskeny sorközű mesterséges erdőfelújítás terén végzett kiváló munkájáért, példamutató közösségi tevékenységéért.

Dr. Nagy István miniszter úr a Nadler Herbert Díjat adományozta:

 1. Baráth Béla Olivér, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. hivatásos vadásza részére, a világhírű gúthi dámvad állomány megőrzésében, fenntartásában végzett munkásságáért, valamint a két világrekord dámbika elejtésében nyújtott szakmai teljesítményéért.
 2. Ozvári Zoltán, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának tájegységi fővadásza részére, a 402-es Külső-somogyi tájegység területén a vadászati hagyományok megőrzésében, a vadászati kinológia terén végzett kimagasló munkájáért, valamint a vérebvezetés terén elért kiváló eredményeiért.
 3. Péntek Gyula, a Pilisi Parkerdő Zrt. nyugalmazott vadászati főelőadója részére, a magyar vadgazdálkodás területén végzett négy évtizedes, elhivatott szakmai tevékenységéért.

Dr. Nagy István miniszter úr Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott:

 1. Andrési Dániel, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi osztályvezetője részére, kimagasló gyakorlatorientált kutatói tevékenységéért, valamint az Agrárminisztérium támogatásában lefolytatott természetvédelmi projektben végzett kiváló munkájáért.
 2. Balogh Bence, az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztályának vadgazdálkodási referense részére, a magyar trófeabírálatban végzett aktív munkájáért, a magyar vadgazdálkodás jogszabályaival kapcsolatos szakmai tevékenységéért.
 3. Bocsó Gábor, az IPOLY ERDŐ Zrt. kerületvezető erdésze részére, közel négy évtizedes az Ipoly Erdő Zrt.-nél végzett példamutató szakmai munkásságáért, az erdőállományok nevelése és fejlesztése terén elért eredményeiért.
 4. Gonda Tamás, az Erdőbényei Erdőbirtokosság Társulat nyugalmazott elnöke részére, több évtizedes, a magán erdőgazdálkodás terén végzett eredményes munkájáért.
 5. Györök Lajos, a Vérteserdő Zrt. vezérigazgató helyettese részére, az erdőművelés és a vadgazdálkodás terén végzett fáradhatatlan szakmai és közösségépítő munkájáért.
 6. Kalina István, a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdészeti Főosztályának erdőfelügyelője részére, az erdészeti igazgatás területén végzett széleskörű és magas színvonalú szakmai munkájáért.
 7. Kovács Károly, a Tarnaleleszi Erdőbirtokosság Társulat elnöke részére, a magán erdőgazdálkodás terén végzett több évtizedes, példamutató, magas színvonalú munkájáért.
 8. Nagy Bálint, az Agrárminisztérium, Erdőgazdálkodási Főosztályának osztályvezetője részére, az állami erdőgazdálkodás érdekében, valamint a fejezeti kezelésű előirányzatok, az erdészeti támogatások kezelése kapcsán végzett kiemelkedő munkájáért.
 9. Nagy Mátyás, a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Szántódi Erdészet erdőművelési ágazatvezetője részére, a Szántódi Erdészet területén a természetes erdőfelújítás, az erdővédelem, a vadgazdálkodás érdekében végzett elhivatott szakmai munkájáért.
 10. Rácz Károly, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészet műszaki vezetője részére, a parkerdei látogatószámlálók informatikai fejlesztése terén végzett eredményes munkájáért.
 11. Sári Zsolt László, a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. nyugalmazott kereskedelmi és marketing vezetője részére, a nyírségi akác faanyag európai népszerűsítésében, valamint az új típusú hasznosítás megteremtésében végzett eredményes munkásságáért.
 12. Svéda Gergely Róbert, az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Kiss Ferenc Erdészeti Technikum szakmai igazgatóhelyettese részére, az okleveles erdésztechnikus és a felnőttképzés kialakítása területén végzett magas színvonalú munkájáért.
 13. Szabó Szabolcs, a Nemzeti Földügyi Központ osztályvezetője részére, az erdészeti igazgatás, az Országos Erdőállomány Adattár informatikai fejlesztése terén, valamint a hazai és nemzetközi adatszolgáltatások lebonyolításában, az ágazati döntések előkészítésében végzett kimagasló teljesítményéért.
 14. Takács László, a Déli Agrárszakképzési Centrum Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakmai igazgatóhelyettese részére, több mint három évtizedes, az erdőgazdálkodás, valamint az erdészeti szakképzés érdekében végzett példamutató szakmai munkájáért.
 15. Túri Zoltán, a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdészeti Főosztályának erdészeti szakügyintézője részére, az erdőgazdálkodás és természetvédelem terén végzett gyakorlati tevékenységéért, valamint közel két évtizedes magas színvonalú erdészeti hatósági munkájáért.

A Föld Napja, április 22-e alkalmából

Dr. Nagy István miniszter úr a Pro Natura Díjat adományozta:

 1. Ambrus András, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság ökológusa részére, a veszélyeztetett gerinctelen állatfajok, halak és vizes élőhelyek megőrzése érdekében kifejtett több mint három évtizedes eredményes munkájáért.
 2. Fitala Csaba, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság nyugalmazott természetvédelmi területfelügyelője részére, a madárvédelem és -kutatás, szemléletformálás terén kifejtett kiemelkedő színvonalú tevékenységéért.
 3. Lajtmann Csaba, a Reflex Környezetvédő Egyesület programvezetője, az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke részére, a települési biodiverzitásvédelem, valamint a hazai környezet- és természetvédő mozgalom megújítása érdekében végzett kimagasló, áldozatos tevékenységéért.
 4. Riskó Andrea, az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztályának osztályvezetője részére, a hazai és nemzetközi természetvédelemben, a természetvédelmi jogszabályok megalkotásában, alkalmazásában tanúsított példamutató feladatellátásáért.

Dr. Nagy István miniszter úr a Pro Natura Emlékplakettet adományozta:

 1. Forgách Balázs, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője részére, a Kígyós-Ugrai Tájegység természeti értékeinek megőrzése, élőhelyeinek helyreállítása érdekében végzett munkájáért.
 2. Kleszó András, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tájegységvezetője részére, kiemelkedő, természetvédelmi területkezelés területén végzett munkájáért, kutatói tevékenységéért.
 3. Korbély Zoltán Barnabás, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság csoportvezetője részére, a földtani természeti értékek felmérése, megóvása érdekében kifejtett áldozatos munkájáért.
 4. Lóránt Miklós, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területkezelési csoportvezetője részére, a kiskunsági túzokállomány védelme érdekében végzett áldozatos munkájáért, vezetői tevékenységéért.
 5. Pataki Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője részére, a természetvédelem értékeinek képviselete érdekében kifejtett lelkiismeretes munkájáért.
 6. Ruborits Tamás, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti műszaki vezetője részére, a májusi rododendron virágzásról híres Jeli Varázskert szezonális látogatottságának fejlesztése érdekében végzett munkájáért.
 7. Sulyok József, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság élővilágvédelmi csoportvezetője részére, az élő természeti értékek védelme terén elért eredményeiért.
 8. Szendőfi Balázs halkutató, természetfilmes, a Magyar Haltani Társaság kommunikációs megbízottja részére, a természetvédelem és a tudományos haltan területén végzett kiemelkedő és széles körű ismeretterjesztési és filmművészeti tevékenységéért.

Dr. Nagy István miniszter úr Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott:

 1. Bán Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság informatikai csoportvezetője részére, a szervezet informatikai támogatásában végzett áldozatos munkájáért.
 2. Boldog Gusztáv László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője részére, a Tompapusztai lösztelep és a Kígyósi-puszta védelme érdekében végzett több évtizedes, elkötelezett munkájáért.
 3. Érfalvi Veronika, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hivatali főtanácsosa részére, az Igazgatóság által megvalósított projektek pénzügyi elszámolása során végzett kimagasló munkájáért.
 4. Hegedüs Zsolt, az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztályának ökológiai referense részére, a vizes élőhelyek védelme és a védett fajok megőrzése érdekében végzett lelkiismeretes munkájáért.
 5. Kiss Mihály, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság állatgondozója részére, a Káli-medence élővilágát bemutató Körösvölgyi Állatpark létrejötte óta végzett lelkiismeretes munkájáért.
 6. Marik Pál, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője részére, a Fekete-Körös menti erdők és a Kígyósi-puszta természeti értékeinek felmérése, védelme érdekében végzett több évtizedes lelkiismeretes munkájáért.
 7. Márkus István, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kereskedelmi és vendéglátási osztályvezetője részére, a Hortobágyi Csárda vendég-, és profitorientált irányításáért, gasztronómia ismertségének elősegítéséért.
 8. Német László, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területkezelési szakreferense részére, az Igazgatóság és a természetvédelem szakszerű képviseletéért, a területkezelési koordinációs feladatokban való helytállásáért.
 9. Páli Katalin, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság pályázatkezelője részére, az Igazgatóság által elnyert pályázatok koordinációja és adminisztrációja során nyújtott kimagasló munkájáért.
 10. Pilling Pál, a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Eötvös József Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kollégiumi nevelője részére, a diákok természetközeli szemléletmódjának fejlesztése érdekében végzett lelkiismeretes munkájáért.
 11. A Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetsége részére, a megye vízi élőhelyeinek, természeti értékeinek védelme, fenntarthatósága, biztonsága érdekében végzett tevékenységéért.
 12. Szöllősi Szabolcs, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője részére, a hazai és nemzetközi támogatási pályázati programok koordinálásban végzett kimagasló munkájáért.
 13. Tar Gyula, az Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályának projektkoordinátora részére, a tárca tájkarakter, valamint zöldinfrastruktúra kutatási területein végzett széles látókörű és alapos munkavégzéséért.
 14. Torbik Ákos, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. projekt és marketing osztályvezetője részére, a fejlesztési projektek sikeres irányításáért, valamint a hortobágyi pásztorkultúrához kapcsolódó hagyományok ismertségének növeléséért.
 15. Vókó László, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre, a Gázló Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke részére, a Káli-medence falvaiban végzett példamutató természetvédelmi és közösségformáló tevékenységéért, az egyesület érdekében végzett áldozatos szervezési munkájáért.
Cikk megosztása: