Hírek az agrárgazdaságról

Európai Unió

Törlesztette az erdőtulajdonosok tartozásait a román környezetvédelmi minisztérium

Törlesztette a védett erdők tulajdonosai felé 2019-ben és 2020-ban felhalmozott tartozásait a román Környezetvédelmi Vízügyi és Erdészeti Minisztérium – közölte honlapján a tárca.

Közzétéve:

Cikk megosztása:

A minisztérium 191,5 millió lejt (14,3 milliárd forint) kárpótlást fizetett ki a védett területen fekvő erdők tulajdonosainak, akik környezetvédelmi okokból nem termelhetnek ki fát az erdőikből.

Az összeg teljes mértékben tartalmazza a 2019-es és 2020-as elmaradásokat. A 2021-es évre járó összeg egy részének a kifizetése átcsúszik 2022 első negyedére. Emellett 47,7 millió lejt (3,55 milliárd forint) fizetett ki a minisztérium az erdészeteknek, amelyek azonosítatlan tulajdonosok erdőit őrzik.

„Ha valóban meg akarjuk védeni a környezetet, és az értékes ökoszisztémákat, az államnak kötelessége kifizetni ennek a költségeit” – idézte Tánczos Barna minisztert a közlemény.

A miniszter emlékeztetett arra: a törvény előírja azoknak a tulajdonosoknak a kárpótlását, akik erdői védett területeken fekszenek, és nem termelhetnek ki fát az erdőkből. Épp csak az utóbbi években nem volt elég pénz elkülönítve a költségvetésben erre a célra.

„Egy éve jelentős elmaradásokkal vettem át a tárca irányítását, de elhatároztam, hogy a kárpótlások kifizetését prioritásnak tekintem” – fogalmazott a miniszter.

MTI

Cikk megosztása: