Hírek az agrárgazdaságról

Külföld

Törvénnyel lépne fel az élelmiszer pazarlás ellen a spanyol kormány

Törvénnyel lépne fel az élelmiszer pazarlása ellen a spanyol kormány, kötelezné az élelmiszerlánc összes szereplőjét a megmaradó alapanyagok és termékek felhasználására, illetve újra-hasznosítására – tudósította az MTI.

Közzétéve:

spanyol törvényjavalat élelmiszer pazarlás ellen
Cikk megosztása:

Luis Planas spanyol agrárminiszter „úttörő jogi eszköznek” nevezte a kabinet keddi ülésén elfogadott jogszabályt, amelynek célja, hogy csökkentse a kidobott élelem mennyiségét.

Mint mondta, a szaktárca adatai szerint 2020-ban minden spanyol 31 kilogramm élelmiszert dobott a szemétbe, az így elpazarolt mennyiség országosan meghaladta a 1,3 millió tonnát.

A parlamentnek benyújtott javaslat előírná az élelmiszerlánc minden tagjának, a termelőktől kezdve egészen a kiskereskedőkig, kiegészítve a vendéglátóhelyekkel, hogy pontos tervet készítsenek a megmaradó alapanyagok és terméket felhasználására, illetve újra-hasznosítására.

A kötelező cselekvési terv hiánya kétezer és 60 ezer euró (783 ezer – 23,5 millió forint) euró közötti pénzbírságot vonna maga után, súlyosabb és ismétlődő jogsértés esetén a maximális büntetési tétel 500 ezer euró (196 millió forint) is lehetne.

Elsődlegesen élelmiszerbankoknak vagy civil szervezeteknek kellene felajánlani a még fogyasztható élelmet, a sorban ezt követné az újrafeldolgozás lehetősége, például a gyümölcsből lekvárt készítve. A már lejárt szavatosságú, de még nem romlott alapanyagokat az állatok élelmezésére lehetne továbbítani, és ha már arra sem alkalmasak, akkor ipari felhasználásuk javasolt, például komposzt vagy bioüzemanyag előállításához.

Amennyiben a spanyol parlament jóváhagyja, a törvényjavaslat 2023. január elsején léphet életbe.

Cikk megosztása: