Hírek az agrárgazdaságról

Élelmiszeripar

Tücsök és lisztkukac az élelmiszerekbe keverve – veszélyt is hordozhat!

Jelentős veszélyt jelenthet, hogy rovarokat kevernek az élelmiszerekbe. A termékek megjelennek a hazai üzletek polcain.

Közzétéve:

tücsök lisztkukac rovarok az élelmiszerekben
Cikk megosztása:

Az Európai Bizottság jóváhagyta, és engedélyezték a házi tücsökből előállított por új élelmiszerként történő forgalomba hozatalát az általános népességnek szánt sokmagvas kenyérben és zsemlefélékben, sós kekszekben és sós pálcikákban, műzliszeletekben, kekszekben, töltött és nem töltött tészta alapú termékekben, szószokban, zöldségalapú ételekben, pizzákban, levesekben, sörszerű italokban, csokoládéalapú édességekben, diófélékben és olajos magvakban, előkészített húsokban.

Allergiásokra és glutén érzékenyekre is veszélyt jelenthet, mivel nem tudhatni, milyen alapanyagon állították elő azt a rovar lárvát, rovar tenyészetet, ami átdolgozva megjelenik a termékben.

Bár az engedélyezők elismerik, hogy a termék allergiás reakciókat válthat ki, a címkézési kötelezettség jelenleg még nem egészen világos.

A termék importból is bejöhet, de a hazánkban készült élelmiszerekbe is bevezethetik a gyártók. Az Európai Unió határozata alapján a forgalomba hozatala úgymond már „kötelező”, annak ellenére is, hogy Magyarország számára minden lehetőség megadatott arra, hogy a táplálkozásunkhoz szükséges fehérjét előállítsuk.

Úgy tűnhet, hogy a Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) korábban már a klímavédelemhez való hozzájárulásként, „jó megoldásként” szinte előkészítette a jelenlegi döntést, amely így a jövőbe tekintve egy innovatív robbanásszerű üzletág küszöbére helyezi az élelmiszeripart, a nagy befektetők részére. Amennyiben ez ilyen irányba megy el a dolog, 2030-2050-ig az ilyen termékek uralhatják a piacot.

Szakemberek szerint a különböző lárvákból, rovar tenyészetekből előállított termékek fehérjetartalma lényegesen több veszélyt hordozhat magában, mint ami előnyt biztosíthat a szervezet számára.

Az még nem biztos, hogy sikerül elérni azt a szövetségi kezdeményezést, hogy az üzletekben külön polcot alakítsanak ki az egyes rovarokból gyártott termékeknek, azokat elkülönítetten helyezzék ki.

Tudni kell azt is, hogy az állati takarmányokban az ilyen fehérje élelmiszer adalék már régóta jelen van.

A témában rádióinterjú is meghallgatható Jakab Istvánnal, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnökével, a Magyar Országgyűlés alelnökével a Kossuth Rádió, Ütköző 2023.01.24-i műsorában.

Agrár24.hu

Cikk megosztása: