Hírek az agrárgazdaságról

Kutatás - fejlesztés

Tudásmegosztás a mezőgazdaság és az élelmiszergazdaság fejlesztéséért

Az Európai Unió Agrárkutatás Állandó Bizottságának az Agrár Tudás-, és Innovációs Rendszer megerősítéséért létrehozott Stratégiai Munkacsoportja 2021. szeptember 14-15. között tartotta 5. mandátumának nyolcadik, online ülését. A kétnapos esemény házigazdája, a munkacsoport társelnöke, Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára volt.

Közzétéve:

Juhász Anikó, fotó: AM
Cikk megosztása:

Juhász Anikó hangsúlyozta, hogy ennek a szakmai csoportnak a tagjai a gazdálkodók szolgálatában konstruktívan, egymást segítve dolgoznak együtt. Megosztják egymással a legjobb gyakorlatokat, amelyek alapján a tagállamok könnyebben megtervezhetik a tudásmegosztási, digitalizációs és innovációs intézkedéseiket.

A Közös Agrárpolitikában 2023-tól bevezetendő AKIS rendszer keretében lehetőség lesz olyan élő laboratóriumok támogatására, amelyek képesek lesznek az európai kutatási hálózatokhoz kapcsolódni. Ehhez kapcsolódóan az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) által bemutatott jó gyakorlat az agroökológiai kutatási infrastruktúrákat hozza közelebb a gazdálkodói gyakorlathoz, hiszen a valós életben történő kísérletezésre támaszkodik.

A két nap alatt több Horizont 2020-as projekteket bemutató előadás is elhangzott, amelyek az élelmiszer-rendszerek AKIS kapcsolódásait mutatta be, és felölelte a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervezésének folyamatához illeszkedő lépéseket az innováció, digitalizáció, az oktatás és a szaktanácsadás területén.

A résztvevőknek lehetősége nyílt arra, hogy megosszák egymással a következő támogatási időszak tervezési tapasztalatait, egymásnak tanácsot és segítséget nyújtva, közös gondolkodással építsék és tökéletesítsék lépésről lépésre saját AKIS rendszereiket.

AM Sajtóiroda

Háttér információ:

Az AKIS betűösszetétel angolul Agricultural Knowledge and Information (újabban Innovation) System, ami magyarul annyit jelent, hogy Mezőgazdasági Tudás és Információs (vagy Innovációs) rendszer. Amit fontos tudni erről a rendszerről, hogy célja feltérképezni annak módjait, hogyan lehet a tudományt, és a gyakorlatot közelebb hozni egymáshoz.
Az Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös szervezésében újraalakult az Agrárkutatási, Innovációs és Tudásmegosztási Rendszer Munkacsoport (az angol rövidítést használva, AKIS) közel száz, a teljes hazai ágazati spektrumot lefedő szakterület képviselőjének részvételével.

A munkacsoport 2017 elején, NAK-on belüli horizontális KFI csapatként jött létre a szakmai igazgatóságok tudásátadással és innovációval kapcsolatos törekvéseinek összehangolása céljából. Idővel a munkacsoport kibővült az Agrárminisztérium, az agráregyetemek és kutatóintézetek képviselőivel, illetve néhány gyakorlati szereplővel. Ez a korábbi KFI munkacsoportként ismertté vált tudásmegosztási formáció 2019. július 5-én hivatalosan is megújult, és új néven, AKIS munkacsoportként folytatja munkáját. Az AKIS az Agrárkutatás, Innovációs és Tudásmegosztás rövidítéseként immáron magába foglalja a tudásátadás témáit is, így a szaktanácsadást, szakképzést és a felsőoktatást. Az átalakulás oka, hogy 2019-ben kezdetét veszi a 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) stratégiai tervezése, amelynek fontos része lesz az ún. AKIS terv kidolgozása. A tervezésben a szakhatóságok munkája mellett szerepet kap a társadalmi igények megjelenítése, amelynek egyik fő fórumát jelenti majd a megújult munkacsoport.

Cikk megosztása: