Hírek az agrárgazdaságról

Élelmiszeripar

Túlkínálat a magyar szamócapiacon, jelentősen csökkenő árak

Továbbra is bőséges a kínálat szamócából, május végén már a szabadföldi termés is nagy mennyiségben jut el a fogyasztókhoz.

Közzétéve:

szamóca ár csökkenés túlkínálat 2022
Cikk megosztása:

Május végére a korai fóliások túlnyomó többsége lassan végez, vagy már végzett is a szedéssel, de a vándorfóliások, akik csak a virágzás időszakában húznak fóliát a növények fölé, még a szedés utolsó harmadában vannak. A korai fóliások tehát 90%-ban végeztek, de vándorfóliásoknál a középidejű Asia és Joly fajták még mindig tömeget jelentenek a piacon. Most jelenik meg nagy mennyiségben a szabadföldi áru is, ami azt jelenti, hogy valószínűleg most, május végén van egyszerre a legtöbb szamóca a piacon.

A fóliás termesztők tapasztalatai szerint a hozamok jelentősen elmaradtak a várttól (a termelők többsége fél, illetve kétharmad termést takarított be), melynek oka elsősorban a tavaszi hűvös időjárás. Mivel azonban az utóbbi két évben sok új termelő lépett be a piacra, az országos termés volumene nem kisebb, mint az előző években, vagyis a kínálat nem változott. Mindez azt jelenti, hogy egy termelő a megnövekedett termelési költségek mellett kisebb mennyiséget tudott értékesíteni a meglehetősen bizonytalan piacon. Összességében elmondható a termelők az előző két évhez képest kifejezetten rossz évet zárnak. A fajlagos termelési költség tehát nagyon megugrott, miközben az árak lényegében nem változtak. A szedési költségek is megnőttek, Lajosmizse környékén körülbelül 1500 Ft/óra munkabérért vállalják a szedők a munkát (ez nagyjából megfelel a Fruchthandel.de által korábban közölt 3,21 EUR/óra összegnek).

A korai fűtött fóliások összességében még jó szezont zártak, a hidegfóliások viszont kisebb termést takaríthattak be. Míg korábban a hűvösebb idő miatt várható volt, hogy a fóliás és a szabadföldi szezon időben elkülönül egymástól, az elmúlt hetek 25-27°C-os melegei miatt a szabadföldi termés a vártnál körülbelül egy héttel előrébb sietett.

A szamóca ára

Jelenleg a bejáratott értékesítési csatornákon keresztül eladott jó minőségű szamócáért 7000 – 5000 Ft/5 kg-os láda közötti ár érhető el, ami 1400 Ft/kg-ot jelent az extra minőség és 1000 Ft/kg körüli árat a kisebb szamóca esetében. De május legvégén ez a legmagasabb elérhető árszint, ennél jóval alacsonyabb termelői árakról is érkeztek jelentések. Ez azt jelenti, hogy ha például egy termelőnek 100 láda árura van stabil megrendelése, de 120 ládát takarít be egy nap, az első 100 ládára megkaphatja az 1000-1400 Ft/kg árat, de a maradék 20 ládát a szabadpiacon 2000 – 5000 Ft/5 kg-os láda (400 – 1000 Ft/kg között) áron fogja tudni értékesíteni a hektikus áralakulástól függően. Ez egybevág a Lengyelországban tapasztalható ártrenddel. Továbbra is megfigyelhető a heti árváltozások dinamikája, azaz a hét elején mindig olcsóbban értékesíthető a gyümölcs, a hét végére pedig lassan emelkedik az ár a nagybani piacokon.

Import

Már a múlt héten is abban reménykedtek a termelők, hogy az import áru lassan kikopik a magyar piacról, tekintettel arra, hogy Görögországban és Spanyolországban a meleg idő miatt lassan befejeződik a szedés. Legalábbis május végén ez a szokásos dinamika. Ehhez képest még mindig találhatók import tételek a magyar piacokon, ami a későbbi, meleget jobban bíró fajták következménye. Nyilván ez már nem jelent akkora dömpinget, mint május elején vagy közepén, de ettől még számolni kell ezekkel a tételekkel. Romániából, Szatmár megyéből is érkezik áru, jelentős mennyiségben, és ott 1200 Ft-os órabérért dolgoznak a szedők, ráadásul a helyi piacokon nagy a túlkínálat, sok helyen eladhatatlan az áru.

Öt éves ciklus a termelésben

Termelői megfigyelések szerint a magyarországi kínálat alakulása az utóbbi pár évtizedben egy körülbelül öt éves ciklust követ. Ez azt jelenti, hogy míg 2019-ben nem fizetett jól a termelés, a koronavírus-járvány idején meglepően jól jövedelmezett a szamóca, ezért egyre többen kezdtek el termelni. Országos szinten egyre nagyobb termést takarítottak be, de a kereslet nem nőtt ekkora mértékben. Most egy öt éves ciklus vége felé tartunk, várhatóan jövőre kevesebben, vagy a meglévő gazdák kisebb területen fognak termelni, tehát a ciklus leszálló ágában vagyunk.

Forrás: Fruitveb

Cikk megosztása: