Hírek az agrárgazdaságról

Erdészet

Tűzifacsalók! Így sikerült őket lebuktatni

Egy tűzifavásárló kérte az EUTR hatóság segítségét abban, hogy utánajárjon egy tűzifa-hirdető megbízhatóságának. A bejelentőnek a Nébih egy korábbi, tűzifacsalásokról szóló cikke alapján vált gyanússá a hirdető magatartása, aki szokás szerint mielőbbi utalást kért, viszont alig akart magáról adatokat megadni, majd amit megadott, arról később kiderült, hogy nem a sajátja. A szemfüles vásárlónak köszönhetően a Nébih azonnal töröltette a csaló hirdetését, adatait pedig felvette a feketelistára.

Közzétéve:

Tûzifacsalók
Cikk megosztása:

A bejelentő az egyik legnagyobb hirdetési szolgáltatónál megjelent hirdetés alapján emailben vette fel a kapcsolatot a hirdetővel.

Ezt követően a megadott telefonszámon folytatódott az egyeztetés, a hirdető mielőbbi emailes megrendelést sürgetett, amire az előre utaláshoz szükséges számlaszám megadását ígérte.

A vásárló számára azonban gyanússá vált, hogy a pontos cégnév megadása helyett egyre csak a megbízhatóságát hajtogatta, amit azzal is próbált megerősíteni, hogy állítása szerint e-mailben kapott visszaigazolást a Nébih-től a hirdetés jogszerűségéről.

Bár a Nébih valóban ellenőrizte a hirdetést néhány órával a megjelenése után, de nem a jogszerűségéről, hanem éppen a hiányosságairól küldött e-mailt a hirdetőnek. Az EUTR hatóság ebben a levélben kérte a hirdetőt arra is, hogy adja meg az azonosításához szükséges pontos adatait, ellenkező esetben a Nébih töröltetni fogja a hirdetést.

A találékony csalók a Nébih üzenetében pár szót kicserélve, a hirdetésük jogszerűségét igazoló szöveget alakítottak ki, majd azt küldték meg a tűzifavásárlónak.

Szerencsére a bejelentő tudta, hogy a Nébih a jogsértéseket, jogszerűtlen hirdetéseket teszi közzé, még a megfelelően megadott hirdetési adatok mellett sem ad ki „garancia nyilatkozatot” egy hirdetőről, hiszen nem ez a dolga.

A bejelentő felelősségteljes közreműködését ezúton is köszönjük! Az általa megadott adatok alapján a hirdetés törlése haladéktalanul megtörtént, az érintett telefonszámot pedig felvettük a jogszerűtlen hirdetések adatai közé.

Ebben az esetben is örömmel tapasztaltuk, hogy a Nébih tájékoztatásai célba értek és reméljük, hogy azokból tanulva mind több fatermék-vásárló tudja majd elkerülni a csalásokat.

1.    Vásároljon ismert kereskedőtől!
2.    Ellenőrizze a Nébih EUTR keresőjében a kereskedő EUTR azonosító számát, ellenőrizze cégadatait!
3.    Nézze meg a Nébih feketelistáját! Ha szerepel rajta, semmiképpen ne vásároljon a hirdetőtől!
4.    Tűzifát csak szállítójeggyel vegyen át!
5.    Lerakodás előtt alaposan nézze meg a kiszállított fát!
6.    Soha ne utaljon előre pénzt, főleg ismeretlen hirdetőknek!
7.    Kétség esetén jelezze a jogszerűtlennek tűnő hirdetéseket a Nébih részére!

(Nébih)

Cikk megosztása: