Hírek az agrárgazdaságról

Baromfiágazat

Újabb rossz hír: Békés és Csongrád-Csanád megyében is megjelent a madárinfluenza

Egy zsombói pecsenyekacsa állományban és egy újkígyósi tenyészlúd állományban is elsődleges madárinfluenza kitörést diagnosztizált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A fertőzést tegnap erősítették meg a vizsgálatok, mindkét állomány felszámolása folyamatban van.

Közzétéve:

madárinfulenza 2021 agrár24.hu
Cikk megosztása:

A múlt heti esteket követően újabb baromfiállomány fertőződött meg madárinfluenzával.

Csongrád-Csanád megyében egy zsombói, 17 400 pecsenye kacsából álló állománynál a vágóhídi levágását megelőző tamponmintából mutatta ki a Nébih laboratóriuma a magas patogenitású madárinfluenza H5N1 altípust.

Az állatok vágóhídra szállítását a hatóság megtiltotta, a leölésük folyamatban van. A Békés megyei Újkígyóson pedig egy 8 500 tenyész ludat tartó gazdaságban tapasztaltak megemelkedett elhullást. Ennél az állománynál is bebizonyosodott a H5N1 altípus jelenléte.

Az érintett területeken azonnal életbe léptek a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások, és mindkét állomány megsemmisítését elrendelte a hatóság a járvány tovább terjedésének megakadályozása érdekében. A vonuló vadmadarak miatt – ahogy arra október végén, illetve a múlt héten is felhívtuk a figyelmet – a betegség fokozott veszélyt jelent a baromfiállományokra. A járványvédelmi intézkedések betartása kiemelten fontos. A hatóság ezúton is szeretné felhívni minden érintett figyelmét, hogy a naprakész információkért kövessék figyelemmel a Nébih tematikus oldalát: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza.

Nébih

Cikk megosztása: