Agrárgazdasági Hírportál

Élelmiszeripar

Uniós oltalomban részesült a Madarasi birspálinka

Az Európai Bizottság szeptember 21-én kihirdetett rendeletével a „Madarasi birspálinka” védett elnevezés lett az EU-ban. Ezzel tizenkettőre emelkedett az uniós oltalmat élvező magyar pálinka elnevezések száma.

Közzétéve:

Madarasi birspálinka - agrár24
Cikk megosztása:

A „Madarasi birspálinka” előállítása Bács-Kiskun megye területén elhelyezkedő kereskedelmi pálinkafőzdékben, kizárólag erről a területről származó birsből történhet. A „Madarasi birspálinka” alapanyagát adó birs számára kiváló környezetet biztosít a napfényben gazdag éghajlat és a laza, könnyen felmelegedő homoktalaj. A „Madarasi birspálinka” készítése során

különleges lépés, hogy a birset feldolgozás előtt utóérlelik, így a gyümölcsben az aromaanyagok tovább koncentrálódnak, ezzel is biztosítva a pálinka egyedi ízvilágát.

A „Madarasi birspálinka” illatában telt, kompótos jegyeket hordoz, amelyet a birs citrusossága erősít fel. Ízében szintén édes, kompótos jellegű, ennek köszönhetően lágy és selymes karakterű. A 2013 óta a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyet használó „Madarasi birspálinka” kimagasló minőségét számos hazai és nemzetközi pálinkaversenyen elnyert díj is bizonyítja. A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ érhető el a www.gi.gov.hu honlapon.

Forrás: AM Sajtó

Cikk megosztása: