Hírek az agrárgazdaságról

Agrárgazdaság

Uniós támogatások mértékének fokozása a BIOEAST kelet-európai összefogással

A részt vevő tagállamok nyilatkozat aláírásával erősítették meg együttműködésüket az agrár-élelmiszer kutatást és innovációt elősegítő BIOEAST-kezdeményezés ötéves évfordulóján – mondta a magyar agrárminiszter Brüsszelben, az uniós Mezőgazdasági és Halászati Tanács ülését követően hétfőn.

Közzétéve:

Uniós támogatások mértékének fokozása BIOEAST kelet-európai összefogással
Cikk megosztása:

Nagy István kiemelte,

11 tagállam: Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia azért fogott össze, hogy sikeres pályázatok elnyerésével behozzák mind a biomassza-, mind pedig az agrár-élelmiszeri kutatásban tapasztalt lemaradásukat és fokozzák az uniós támogatások mértékét.

Az unió Horizont Európa programjában a felsorolt kutatási tevékenységekre 9 milliárd euró áll rendelkezésre, amelyből a kelet-közép-európai országok együttvéve mindössze 5,7 százalékban részesültek, kevesebbel, mint egy unión kívüli, fejlődő ország. Az unió idén kezdődött, hétéves költségvetési időszakában nem engedhető meg, hogy az Európai Unió egy nyugati állampolgárra 135 euró, egy keletire pedig csak 47 euró kutatás-fejlesztési támogatás jusson, ahogy az volt az előző ciklusban.

,,Az aláíró kelet-közép-európai országok azért szövetkeztek, azért fogtak össze baltikumi és a balkáni országokkal kiegészülve, hogy erőt mutassanak és az uniós programból minél nagyobb részt tudjanak kihasítani maguknak” – fogalmazott Nagy István.

Az innováció és a kutatás területe fontos a versenyképesség szempontjából, ugyanis egy piac van, az uniós állampolgárok mindegyike arra az egy piacra termel. Lehetővé kell tenni, hogy ne csak egy szűk kiváltságos réteg, hanem az unió minden polgára egyenlő eséllyel tudjon pályázni az uniós támogatásokra.

Az agrárminiszter elmondta, a részt vevő országok az együttműködéssel akár az éghajlat-változásból, vagy az állategészségügyből eredő problémákhoz tudnak forrást teremteni, illetve sokkal könnyebben tudnak majd megfelelni az állatjóléti elvárásoknak is, hiszen nagyobb tudásbázist tudnak bevonni a kezdeményezésbe. Kiemelte azt is, hogy

az egyetemeknek és a kutatási intézeteknek a korábbinál jelentősebb szerepe és lehetősége lesz a következő időszakban, ugyanis az aláíró országok új anyagi és erőforrásokat tudnak majd bevonni a kutatás-fejlesztésbe és az innovációba.

Az agrárminiszter hangsúlyozta, hogy

,,közösen nagyobb erőt tudunk kifejteni, könnyebben tudunk pályázni és lehívni a ránk eső részt, az ugyanis nem lehet, hogy a fejlődő országok több uniós támogatást kapjanak, mint az EU-n belüli országok.”

Magyar támogatással 2016-ban jött létre a BIOEAST kelet-európai összefogás, kiemelt célja a tudás alapú mezőgazdaság, erdészet és akvakultúra megteremtése a biomassza alapú gazdaságban, hosszú távú kutatási és innovációs stratégia kidolgozása, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram jobb kihasználása. Jelenleg 11 tagállam tagja az együttműködésnek, amely egész Közép- Kelet-Európát lefedi a Baltikumtól a Balkánig. (MTI)

Cikk megosztása: