Hírek az agrárgazdaságról

Halászat - horgászat

Válasszuk a magyar halat! Megéri!

A karácsonyi halfogyasztás növelése érdekében tartott közös sajtótájékoztatót az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), és az Agrármarketing Centrum (AMC). A Vámház körúti Központi Vásárcsarnok alagsori halárusítója kiváló helyszínt biztosított a magyar hal népszerűsítése érdekében rendezett sajtótájékoztatónak, amelynek a legfőbb mondanivalója az volt, hogy a magyar hal kiváló minőségű és egészséges. A kiemelt halfogyasztási időszakban érdemes tudatosan vásárolni, és lehetőleg itthon megtermelt édesvízi halakból készült ételeket tenni a karácsonyi asztalra.

Közzétéve:

Cikk megosztása:
Nagy István agrárminiszter

Nagy István agrárminiszter

Nagy István agrárminiszter azzal kezdte mondandóját, hogy közeledik a karácsony, s a hagyományokból eredően a halételeknek helye van az ünnepi asztalokon. Ez az időszak meghatározó időpontja a hazai halfogyasztásnak. Szakértői becslések szerint a haltermelők ekkor értékesítik a teljes éves étkezési halmennyiség mintegy 40 százalékát. Egyes nagy haltermelők esetében pedig, akár az éves forgalom 60-70 százaléka is a karácsony időszakában bonyolódik.

A magyar hal egészséges és kiváló minőségű, ezért mindenkit arra buzdít a miniszter, hogy az idei karácsonyi vacsorához magyar termelésű halat vásároljon, ezzel segítve saját egészségének megőrzését, a fenntartható termelést, valamint a hazai termelőket, munkavállalókat is.

A halfogyasztás az elmúlt években lassan, de folyamatosan nőtt, azonban a hazai halfogyasztás 80 százalékát importból származó haltermékek teszik ki. A hazai haltermelés és halfogyasztás élén továbbra is a ponty , második helyen az afrikai harcsa áll, de ezt a képet nagyszámú import, valamint az itthon termelt halfajok színesítik.

Az Agrárminisztériumban azon dolgozunk, hogy a jelenlegi egy főre jutó éves átlag halfogyasztás tovább növekedjen, és minél nagyobb arányban magyar halakat szolgáljanak fel az asztalokra, fogalmazott Nagy István.

Ez a törekvés több szempontból is fontos. A halfogyasztás növekedésének gazdasági szerepe is van, hiszen a jó minőségű hazai halak fogyasztásának növelése csökkenti az import függőséget, valamint piacot biztosít a hazai haltermelőknek. Más részről népegészség-ügyi szempontból is kiemelten fontos lenne e fehérjeforrás nagyobb mértékű fogyasztása, mivel vizsgálatok igazolják, hogy a halhús fogyasztásával csökken a szív-, és érrendszeri betegségek kockázata, amely hazánkban vezeti a halálozási okok listáját.

A hazai halak fogyasztásával támogatjuk a hazai haltermelőket, sorolta tovább a miniszter azon okokat, hogy miért együnk több halat. Ezzel pedig a tudatos fogyasztó is hozzájárul a hazai akvakultúra-ágazat megmaradásához, amely az ország számos területén fontos szerepet játszik a vidéki népesség foglalkoztatásában.

Válasszuk a magyar halat

Ha hazai termékeket vásárolunk, azzal segítjük a munkahelyek megtartását, a vidéki családok megélhetését.

Mindemellett a frissen piacra kerülő hazai halak fogyasztása környezetvédelmi szempontból is felelősebb döntés, mint az esetleg több ezer kilométerről fagyasztva ideutaztatott tengeri halak vásárlása.

Nagy István kitért arra is, hogy Magyarország kormánya a koronavírus-járvány idején jelentős erőfeszítéseket tett a bajba jutott hazai ágazatok, így a haltermelők megsegítésére is. A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként több mint 500 millió forinttal támogattuk a munkahelymegtartást a halgazdálkodási ágazatban. Az elmúlt években jelentős figyelmet szenteltünk a halhús minőségének alakulására, a minőségi haltermékek elismerésének. E munka része, hogy a tavalyi két magyar haltermék – a Szilvásváradi pisztráng, és az Akasztói szikiponty – után idén két másik haltermék, a Balatoni hal, és a Szegedi Tükörponty is megkapta az európai földrajzi árujelző oltalmat, hangsúlyozta a tárca első embere.

A miniszter záró gondolataiban elmondta, hogy

a tárca elkészítette Brüsszelnek a magyar agrárium stratégia tervét, amelyben kiemelt szerepet kapott a hazai halászati ágazat.

A hazai termelésű halak feldolgozottsági szintjének növeléséhez szükséges fejlesztések fordulópontot hozhatnak a hazai halfogyasztásban. S ne csak karácsonykor, hanem az év minden napján jusson magyar hal a családi asztalra, mert az biztonságos, egészséges élelmiszer. Válasszuk tudatosan a hazai termékeket, a hazai halakat, mondta végezetül Nagy István.

Németh István, a MA-HAL elnöke elmondta, hogy a halászati ágazat jelentőségét az is mutatja, hogy Nagy István miniszter úr megtiszteli a jelenlétével a halas eseményeket, és támogatja az ágazat termelését, a halfogyasztásra ösztönző rendezvényeit. Az idei év haltermés szempontjából országosan közepesnek mondható, mert jelentős meteorológiai nehézségekkel kellett az ágazat szereplőinek megküzdeniük. A dunántúli halgazdaságokat nem tudták a téli időszakban vízzel feltölteni, amit hideg tavasz, majd egy aszályos nyár követett.

Németh István a MA-HAL elnöke

Németh István a MA-HAL elnöke

Az idei évben közepes terméssel számolnak, de a kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére

lesz elég hazai hal karácsonyra. A termelők önként korlátozták az exportot, és a környező országokba kevesebb halat szállítottak annak érdekében, hogy a hazai fogyasztóknak az igényeit maximálisan ki tudják elégíteni a kiváló minőségű magyar hallal, haltermékekkel.

A halászati ágazat a magyar mezőgazdaság szerves része, és a termelés jelentőségén túlmutat az az ökológiai szolgáltatási háttér, amit a tógazdaságok biztosítanak a környezetüknek. Az elnök elsősorban arra gondolt, hogy a védett természeti értékek megőrzésére, a védett állatfajok táplálékkal való ellátására, a mikroklíma javítására, amelynek költségeit teljes mértékben a termelők fizetik. Ezen túlmenően komoly vízgazdálkodási jelentősége is van a tavaknak, hiszen sok helyen tógazdaságból öntöznek, jelentette ki Németh István.

Hazánkban a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty,

amelyből tavaly 12 ezer tonna piaci méretű korosztályt halásztak le a 26 ezer hektáron gazdálkodó tógazdasági haltermelők.

A második legnépszerűbb halfajunk az afrikai harcsa,

ebből 4 000 tonnát termeltek a precíziós zárt rendszerekben. Karácsonykor is a ponty és az afrikai harcsa a legnépszerűbb hazánkban, ezeket követi a szürkeharcsa, a süllő, a busa, az amur, és a kárász.

Az elnök hangsúlyozta, hogy egyre több hal kerül feldolgozott, konyhakész formában a fogyasztók asztalára, ebben a kategóriában kiemelt az afrikai harcsa, a szálkamentes húsú hal jelentős része így kerül forgalomba. A hazai élelmiszerellátáson kívül az akvakultúra ágazat komoly szerepet vállal a horgászati célú természetes vizek telepítésében is, ahová évente 4-5 ezer tonna halat helyeznek ki, így elmondható, hogy a horgászszervezetek a haltermelők legnagyobb hazai vevőink közé tartoznak.

A MA-HAL kiemelt céljai között szerepel a hazai haltermelés és értékesítés felerősítése.

Ennek érdekében a szakmaközi szervezet tavaly az Agrárminisztérium támogatásával elindította a rendszeres, legalább heti egy alkalommal történő halfogyasztást ösztönző „HalPéntek” kampányát, amelynek keretében a www.halpentek.hu weboldalon létrehoztak egy karácsonyi halbolt keresőt, amin nem csak a halboltok, hanem a termelői halárusító pontok is megtalálhatóak. Aki magyar halat vásárol most karácsonyra, az nem csak a hazai termelők munkáját segíti, hanem a földet is óvja, hiszen az itthon előállított édesvízi haltermékek mind környezetbarát és fenntartható termelésből származnak, fogalmazott végezetül a MA-HAL elnöke.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, hogy

a Kapj rá! halfogyasztást ösztönző kampány uniós célkitűzése volt az 5,7 kg/fő éves átlagos halfogyasztás 20 százalékkal való növelése, ami már négy év alatt már 6,5 kg fölé emelkedett. A program indulása, 2017 óta csaknem 5 millió embert értek el, és 77 ezer adag ételt kóstoltattak különböző rendezvényeken,

sorolta, az elért eredményeket ismertette.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetõje

Ondré Péter, az AMC ügyvezetõje

Az édesvízi halfogyasztást népszerűsítő kampány hatékonysági vizsgálata is megmutatta, egyre többen választják az édesvízi halfajokat, amiben segítséget nyújtanak a konyhatechnológiákat bemutató kisfilmek és a receptek is.

Bár a magyarok számára a halfogyasztás kiemelten a karácsonyi időszakra koncentrálódik, de érdemes egész évben halat fogyasztani magas omega-3 zsírsav, foszfor-, jód-, fluor-, szelén-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamin-tartalma miatt. A hal fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát, sokat segíthet például a stressz leküzdésében vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti az időskori szellemi leépülés kockázatát, sőt az allergiás megbetegedések megelőzésében is segíthet. Fogyasszunk tehát egész évben, s ne csak karácsony ünnepén jó minőségű, kiváló magyar halat, mondta végezetül Ondré Péter.

magyar hal

Válasszuk a magyar halat

További információk: www.halpentek.hu és www.kapjra.hu

Hajtun György/Agrár24.hu

Agrár24.hu exkluzív

Cikk megosztása: