Hírek az agrárgazdaságról

Környezetvédelem

Zöldülnek a települések az országban

Minden egyes elültetett fa a jövőbe vetett hit szimbóluma, hiszen újabb lépést jelent a környezettudatosabb, fenntarthatóbb világ felé – mondta Erdős Norbert, az Agrárminisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Településfásítási Program alkalmából szervezett faültetésen.

Közzétéve:

Kaszaper Faültetés országfásítás
Cikk megosztása:

Az őszi ültetési program már javásban zajlik, 19 megyében, 514 településen történik faültetés, ahol összesen 14 ezer fát helyeznek a földbe a helyi önkormányzatok és a civil szervezetek az adott térség állami erdőgazdaságával, valamint az Országos Erdészeti Egyesület helyi csoportjainak közreműködésével. Az államtitkár két helyen, Tótkomlóson és Kaszaperen is részt vett a közösségi faültetéseken.

Az államtitkár Tótkomlóson tartott beszédében emlékeztetett, az Agrárminisztérium az Országfásítás részeként 2020-ban Településfásítási Programot hirdetett a 10 ezer fő alatti települések számára, amelynek célja elsősorban a települések zöldítése és a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásainak népszerűsítése volt.

Kiemelte, a 2020 őszi és 2021 tavaszi ültetési szezonban 475 település több mint 12 ezer sorfát ültetett el.

Erdős Norbert azt is megemlítette, hogy az Agrármisztérium idén megduplázott keretösszeggel hirdette meg a Településfásítási Program második ütemét.

<div style="height:7px"></div>
<div class="cikk1" style="margin-left: auto;margin-right: auto;text-align: center;margin-bottom: 15px;"><a href="/mediaajanlat/"><img style="max-width:80%;" wp-image-40 src="/images/banner6a.png" alt="" /></a></div>

Erdős Norbert Kaszaperen kiemelte, az ültetések 2022 tavaszán további 373 településen folytatódnak tovább. Arról is szólt, hogy a program jóval túlmutat a 10-30 fa elültetésén, ugyanis a legtöbb esetben a település közösségi esemény keretében ülteti a fákat, bevonva ezzel fiatalokat és időseket egyaránt.

A jövő generációjának meg kell mutatni, hogy a fa értéket képvisel, az a feladatunk, hogy a zöld gondolatokat a gyakorlatban is elültessük” – emelte ki.

Az államtitkár felhívta a figyelmet a Magyarország Zöld Úton Jár! online kérdőív kitöltésének fontosságára is, amelynek célja, hogy mindenki elmondhassa, mit gondol a környezetvédelem legfontosabb kérdéseiről: többek között az illegális hulladéklerakatok felszámolásáról, a megújuló energia népszerűsítéséről, vagy a zöldenergia közlekedésben való használatáról.

A természet megőrzése jövőnk záloga

A mai faültetéssel hozzájárulunk a zöld területek növeléséhez és a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez

– emelte ki az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára pénteken, a Bőnyi Szivárvány Óvoda és Mini Bölcsőde udvarán, ahol a Településfásítás Program alkalmából szervezett faültetésre került sor.

Szentpéteri Sándor arra is emlékeztetett, hogy

a történelem során hazánk már bizonyította, hogy képes jelentős erőforrásokat mozgósítani az erdőterület növelése érdekében.

A Trianoni békediktátum után ugyanis 11 százalékra csökkent az erdősültség, amit az elmúlt évszázadban sikerült mintegy duplájára emelni. Beszédében felhívta a figyelmet a 2022 év végéig nyitva álló Vidékfejlesztési Program erdősítési támogatásaira, melynek keretében a település fásítás mellett az önkormányzatoknak lehetőségük van nagyobb erdőterületek létrehozására is.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy a magyar kormányzat fontos célkitűzésnek tartja az ország zöldítését.

Az Agrárminisztérium ezért kiemelten foglalkozik a meglévő erdők megőrzésével, és a fával borított területek növelésével. „Komoly feladattal nézünk szembe, hiszen a klímaváltozás hatásai nemcsak a nagyvárosokat, hanem a természetes termőhelyeket, így a vidéki életlehetőségeket is érintik”- tette hozzá Szentpéteri Sándor.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Agrárminisztérium 2019-ben átfogó Országfásítási Programot indított, melynek részeként meghirdette a rendszerváltozás óta legnagyobb települési faültetési kezdeményezést. A 2020-ban indult Településfásítási Program két ütemében összesen 36.000 sorfa elültetésére került sor 1362 településen, összesen 1,5 milliárd forint támogatásból. Ennek a folyamatnak a részeként kapott 20 új fát Bőny is.

Forrás: AM Sajtóiroda

Cikk megosztása: